След като оставката на зам.-министъра на земеделието Преслав Борисов стана факт, очаквано се заговори за това кой ще е наследника на поста му. Мястото на Борисов ще бъде заето от жена, "много качествена кандидатура", каза само земеделският министър Мирослав Найденов. Според непотвърдена информация начело на ресора "Европейски програми" и управление на държавния поземлен фонд ще застане изпълнителният директор на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Светлана Боянова. Фермер.БГ потърси Боянова за повече яснота, но не успя да се свърже с нея. Главният секретар на Асоциацията на земеделските производители Ивайло Тодоров коментира, че днес за първи път е научил това от медиите и все още няма никаква официална информация по въпроса.

Различни версии се появиха относно оставката на зам.-министър Преслав Борисов. "Не харесвах работата му, имаше си свои причини също да не иска да изпълнява тази длъжност" - така премиерът обясни в петък освобождаването на Преслав Борисов. Ден по-рано от министерството съобщиха, че оставката е поради семейни причини.

Според други информации пък зам.-министърът е уволнен заради конфликт на интереси и съмнения за лобизъм. Баща му - Пламен Борисов, е собственик на компанията "Дефко", която се занимава със зърнопроизводство и притежава една от най-големите зърнобази в страната.

Журналистическо разследване на www.afera.bg разкрива конфликт на интереси за търгове на земя на бившия зам.-министър Преслав Борисов: Зам.-министърът на земеделието и храните Преслав Борисов е в сериозен конфликт на интереси във връзка с обявени търгове от министерството за отдаване под наем и аренда на свободни земеделски земи в цялата страна от Държавния поземлен фонд. Това твърдят зърнопроизводители от региона на Добрич и цялата страна. Преслав Борисов е син на бизнесмена Пламен Борисов, собственик на „Дефко” ООД и е един от големите зърнопроизводители в Добрич и въобще в страната. Дружеството притежава най-голямата зърнобаза в Североизточна България, намираща се край Каварна.
Министерството на земеделието е обявило в момента процедура за провеждането на търговете, като срокът за стопанисване на земите е до 10 години. Началната тръжна цена на земи в региона на Добрич и Каварна са около 20 лв. на декар. Министърът на земеделието Мирослав Найденов е възложил контрола по изпълнението на процедурата именно на заместника си Преслав Борисов, в чийто ресор попадат поземлените отношения, заменките и еврофондовете в земеделието.

Една от приетите антикризисни мерки на правителството е, продажбата на земеделски земи от Държавния поземлен фонд. В агросредите се говори, че цялата фамилия на Преслав Борисов, включително и брат му, който е зърнопроизводител, очакват с нетърпение търговете, за да закупят евтина държавна земя. В играта се е включил и областния координатор на ГЕРБ в Добрич Румен Иванов.

За конфликта на интереси при Преслав Борисов се говори отдавна и в средите на фондовете за земеделска земя. Той категорично отказвал да се вижда с тях. Те пращали предложения за промени в редица закони, като Закона за арендата, за собствеността и ползването на земеделски земи, за опазването на земеделски земи, за подпомагане на земеделските производители, но Борисов категорично отказвал да ги приема и да изслушва техните аргументи. Подобна е и ситуацията с готвените промени от екипа на Преслав Борисов в закона за търговия със зърно, които гласят само собствениците на зърнобази да имат право да търгуват със зърно. Очевидно става въпрос за лобиране в полза на зърнобазата на баща му край Каварна.

Лентата на съоръжението бе прерязана през 2008 г. от неформалния лидер тогава на ГЕРБ и столичен кмет Бойко Борисов и президента на "Дефко" Пламен Борисов. На церемонията присъстваха още председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, кметът на Каварна Цонко Цонев.
Според данните на Сметната палата, „Дефко" ООД е дарила 20 000 лв. за партията на столичния кмет. В новото правителство синът на Борисов ще отговаря за усвояването на еврофондовете. Преслав Борисов е роден през 1977 г. в София. През последните 17 години семейството му живее и работи в Каварна. Завършил е Лесотехническия университет, специалност "Агрономство", през 2000 г. В същата година започва работа като търговски директор във фирмата на баща си. В следващите няколко години получава допълнителна квалификация в областта на търговията със зърно от Асоциация по търговия с фуражи и зърно в Лондон -ГАФТА. През 2006 г. завършва магистратура по бизнес администрация в Бъкингамския университет във Великобритания. От 1999 г. работи като застрахователен агент в „Алианц България", София, а през 2000 г. заема поста регионален директор на „Алианц България" в град Каварна.

В периода от 2001 г. до 2004 г. е управител на „Дефко" ЕООД. От септември 2006 г. до май 2008 г. е директор по продажбите за Източна Европа на AGRI-LLOYD INTERNETIONAL LTD, Лемстер, Великобритания. От май 2008 г. до юли 2009 г. заема длъжността управляващ директор на „Депес" ЕООД.

„В никакъв случай не може да става въпрос за конфликт на интереси, не може да му се приписва и лобизъм, тъй като законите минават през парламента”, коментира министър Мирослав Найденов по повод оставката на Преслав Борисов.