Защо баба Дора плаче, а хората си скубят косите и правят живи вериги, за да предпазят животните си от принудително умъртвяване? Как стана така, че не вярват, че това се налага и е за доброто на останалите здрави животни?
 
„Почнат ли да умират животните и ние да не сме взели мерките, заболяването ще стигне до Видин.Трябва да защитим един милион и триста хиляди дребни преживни в страната. Бизнесът на всички тези хора също е важен, както и статусът на България, като страна, която може да си позволи търговия с продукция, сирене, мляко и т.н., е важен. Всичко трябва да бъде направено така, че ограничителните мерки да бъдат колкото се може по-кратки за страната. Сега това е принципът, който ще разреши страната и общините да бъдат с шест месеца ограничителен режим. Най-напред ни беше наложена санкция целите области да бъдат в такъв режим. Убедихме европейските структури и Световната организация по здравеопазване на животните, че ще успеем да ограничим заболяването, така че бе сведен районът само на общинско, а не областно ниво”, заяви директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев, пред Нова тв.
 
Разсъдлив човек ще си каже, че е логично стопаните да се примирят със ситуацията. В края на крайщата чумата по дребните преживни животни е опасна болест, разпространява се бързо. Освен това, досега не е влизала в Европа. Сега обаче, най-вероятно от Турция и то с нелегален внос на животни, се появи у нас, и в Европа. БАБХ съобщи за това на 21 юни, но оттогава досега още не е открит източника на заразата.Така каза министър Порожанов пред депутатите в петък.  
 
Да, но и разсъдливите хора вече гледат скептично, а вместо този овчо/кози проблем да си остане в агромедиите и занимание на ресорните институции, сълзите в очите на символа на тази трагедия - 68-годишната баба Дора от село Шарково, обиколиха стените на половин България във Фейсбук
 
Източник: Facebook/Daniel Stefanov - ‎ФотоСвят
 
Фактите 
Ако върнем лентата, всичко започна в края на юни – на 21-ви от агенцията по храните обявиха, че за първи път в Европа се е появило огнище на болестта и то в село Воден, община Болярово, област Ямбол. Пробите били пратени във Франция и т.н., но се направиха само ограничения, без да се налага умъртвяване на добитък, тъй като се чакаше потвърждение.
 
Седмица по-късно от село Кости се разнесе плачът на хората, чийто животни трябва или вече са умъртвени. 
„Не бяхме предупредени, дойде ни като гръм от ясно небе. В момента на място има ветеринарни лекари. Избиването на животните започна, не знаем какво ще правим без стадата си”, казаха местните, писа burgasinfo.com. Заповедта за евтаназирането беше публикувана на сайта на БАБХ, но се оказа, че е от следващия ден.  
 
Дни по-късно животновъди започнаха да се обаждат на Фермер.БГ с тревожни размисли, съмнения в реалността на болестта, че дори и бежанците бяха намесени. Знаете как става – хората си говорят, един на друг си подхранват теориите. 
 
Третото огнище – заразата беше открита в село Крайново, село Странджа и село Шарково, община Болярово, област Ямбол. Това беше съобщено на 11 юли. Умъртвяването на животните от тези села започна – макар и на етапи. 
 
Това е хронологията в рамките на около месец. И започнахме да се питаме защо хората не вярват, че това умъртвяване се налага? Дори се пуснаха официални становища, които са против масовото унищожаване на животните в засегнатите от чумата села. 
 
Разминаването в заповедите и започването на унищожаването – или поне така излезе като фактология, озадачи хората. Някои от фермерите твърдят, че не са били уведомени по места, а просто един ден дошли ветеринарите и започнали да умъртвяват по хуманен начин. 
 
Напрежение имаше и тази седмица, когато през целия Фейсбук премина видео с млада жена, която не се допуска от полицията в имота й, а хората от селата Крайново, Странджа и Шарково блокираха пътя и не искаха да пуснат ветеринарите в кошарите. Тогава разплаканото лице на баба Дора вече даде връх на емоцията и цяла България обърна погледи към мъката на тези хора. 
 
Снимка:бТВ
 
Същото стана и в събота. Блокада, плач. И тогава вече се намеси премиерът, който знаем, че винаги реагира, когато има протести и плач. По разпореждане на Бойко Борисов министър Порожанов беше изпратен скоростно към Шарково „лично да следи за изпълнението на мерките срещу разпространението на болестта по дребни преживни животни и ще ги информира за реда и условията за получаване на обезщетения“. Хората бяха блокирали пътя на ветеринарите и не ги допускаха до животните си и за няколко часа – докато пристигне министъра, работата по умъртвяването беше преустановена. Явно посетилият селата ден по-рано директор на БАБХ д-р Дамян Илиев не е бил убедителен за животновъдите. 
 
За какво говори това? Говори, че хората са изправени пред пълно неведение. На мен лично ми звъняха по телефона и плачеха, защото си мислят, че има конспирация да се избият всички стада по границата, защото трябвало там да се настаняват бежанци. Което е откровено несериозно, но пък навежда на мисълта, че до събота с тях не е разговаряно на техния език. 
 
Симеон Караколев, съпредседателят на НОКА, каза за Фермер.БГ, че цяла седмица, след като пробите за инфекцията в Шарково са били потвърдени, нито един служител на земеделското министерство не е отишъл в това село, за да обясни на хората ситуацията. 
 
„Никакъв щаб, никаква организация, а директно ветеринари и полиция са влизали по къщите на хората, за да евтаназират животните. Така не може. На тях им трябва малко внимание, някой да им вдъхне кураж, да повярват, че има държава, че някой се грижи за тях. Това е нашият упрек. Ще кажем това в специално писмо до премиера, защото така не може”, допълни Караколев.
 
Според ветеринарният лекар д-р Вяра Гришина,цитирана от БНР, би следвало да има много силна разяснителна кампания от страна на БАБХ. Така щеше да се елиминира голяма част от драматизма в ситуацията. 
От друга страна след като цял месец вече се знае за  наличието на заразата, тук-там се появиха и хора, които питат – а защо не се направи ваксинация и така да се спести убиването на животните. 
 
„Ваксина има, но трябва да има решение на ЕК, която да одобри прилагането й. Ваксинацията е скъпо занимание, трябва да се поръча и изисква тежка организация. Няма добра комуникация от страна на БАБХ, за да обяснят на фермерите и гражданите защо се прилагат тези крайни мерки. Всяка ваксинация струва милиони левове, те се плащат от обществото и още една ваксина означава ново бреме за бюджета на държавата. Тези мерки са с цел да се подобри живота на хората, но това трябва да го обясни БАБХ“, каза д-р Гришина тези дни.
На това д-р Илиев отвърна пред БНР: „Ако сложим ваксина, рестрикциите към държавата ще бъдат поне две години и то към цялата страна". 
 
Кадър:бТВ
 
Иначе обезщетенията ще започнат да се изплащат от утре. Но, както каза Караколев, за тези хора това не е бизнес, а поминък. Те от това живеят.
 
„Стои старец на 93 години с 80 овце. Сутрин ги изпраща и вечер ги посреща. Хайде, обясни на този човек, че ще му бъде платена компенсация“, коментира той. 
 
Министър Порожанов е обещал на животновъдите, които не искат компенсации, да  им бъдат осигурени идентични животни, които да отглеждат след като бъдат изпълнени мерките за биосигурност в засегнатите общини. 
 
Днес предстои още животни да бъдат евтаназирани. От утре пък идва мисия на Европейската комисия да види как я караме и как се изпълняват мерките срещу чумата. Защото и Европа трепери. Следим как ще се развие ситуацията.