Организация по прехрана и земеделие (FAO) съвместно с руския Институт за отраслово хранене откриха официално няколко оранжерии на територията на среднообразователно училище №15 на юг от Таджикистан. Както съобщават от пресслужбата на Организацията става дума за пилотен проект, който е финансиран от Руската федерация. Обхванати са 20 училища в няколко града. Общо са изградени 22 оранжерии със системи за капково напояване, предава Avesta.

Как се произвеждат краставици в Южна Африка?

Отглежданите в оранжерии зеленчуци и подправки ще се използват за приготвянето на пресни салати в допълнение към основното меню на учениците. Това ще позволи храненето да бъде разнообразено и подобрено. Излишното количество реколта училищата ще могат да реализират на местния пазар.

Заработените от продажбата пари ще бъдат използвани като допълнителен източник на финансиране за допълнително подобряване на качеството на менюто в училище.

Оранжериите
освен това ще се превърнат в практически площадки за обучаване на децата в училищна възраст на основите на селското стопанство. Ще се прилагат съвременни технологии, като целта е те да бъдат популяризирани сред местните фермери и селски жители.

Този проект е част от разработка на република Таджикистан в сферата на устойчивото развитие на училищното хранене в страната.

През 2016 г. FAO с финансовата подкрепа на Руската федерация стартира комплексен проект, целящ подобряване на продоволствената безопасност и храненето в отделните страни в Кавказ и Централна Азия. Проектът отделя специално внимание на връзката между селското стопанство, храненето и социалната защита. Оранжериите са само един от компонентите в проекта.

Понастоящем такива пилотни проекти се реализират още в Армения и Киргизстан.