Ако зависеше от мен, щях да спра приема по подмярка 4.1 за инвестиции, обяви Бисер Чилингиров в ефира на Дарик радио. 

Незаконно ли е отворена инвестиционната подмярка 4.1?

Според зооинженера и бивш председател на Национална овцевъдна асоциация проблемът е в това, че бюджетът не е делегиран по сектори.

„Всичко е накуп – животновъди и растениевъди кандидатстват за един бюджет. Нали знаете кои ще победят? Растениевъдите, защото имат пари, трактори, всичко“, категоричен е Чилингиров.

Той се опасява, че парите по мярката ще отидат за скъпа техника – такава, която се използва при безоранните технологии, но която всъщност ще затрудни работата на животновъдите.

„Страшно много пари се дават за специални хедери, които се слагат на комбайните и жънат само класа, за да може да остане стъблото и да запази влагата. Добре, а аз като нямам земя и гледам животни, откъде ще се снабдя със слама“, пита риторично стопанинът.

Друг пример за техника, която е допустима за подпомагане и също струва много пари, е сеялка, която сее директно в земята с изправената слама, без нуждата от различни орани. 

Чилингиров не пропусна да коментира и скандалните разкрития в Комисията по ревизия с лаконичното: „Нещата в държавата се решават на бяла покривка и бял чаршаф“. 

„Виждаме какви неща са се случвали, това не трябва да се допуска. Много хора по високите етажи го знаеха, сега го знаят и малките хора. Казват, че трябва да се направи рестарт. Не, ние имаме положени усилия, само леко трябва да се пипнат законите. Тези, които се мислят за богопомазани, не са държавата. Държавата са онези хора, които са изгонени навън и които майки и бащи ги чакат прегърбени да се върнат вече над 30 години“, заявява Чилингиров, отново повдигайки темата за обезлюдените села.