Малцина у нас са виждали говеждо месо Вагу в менюто на ресторант. Причината е, че този продукт е изключително скъп. Какво го прави такъв? За да разберем същността на Вагу, трябва да получим бърз урок по японки език. Когато превеждаме думата, разбираме, че „ва“ означава японска, а „гу“ – крава. Буквално Вагу означава японска крава, пише сайтът Eatthis.com.
„Вагу“: Породата, която дава най-скъпото говеждо месо в света
Американците също имат традиции в отглеждането на скъпи породи говеда. Какво прави говеждото месо Вагу още по-скъпо?
Според Американската Вагу асоциация (AWA) генетичната промяна в породата Вагу е настъпила преди около 35 000 години. Тя се характеризира с повече вътремускулни мастни клетки, които дават лесен достъп до енергия. Впоследствие породата е била кръстосана с различни породи говеда в цял свят. Крайният резултат, който виждаме днес, е получен през 1910 г.
Макар говеждото месо Вагу да не е новост, неговата популярност извън Япония, включително САЩ, през последните години расте стремглаво. Износът на говеждо месо от Япония е скочил с 200% през последните 5 години.
Защо хората харесват толкова много Вагу?
Качеството на говеждото месо Вагу условно се оценява по четири категории, казва Тод Бразил, главен готвач в Space Center Houston: мраморност, цвят и яркост, твърдост и текстура, както и качество на мазнините.
Това месо е по-крехко и сочно от стандартното говеждо месо. Има приятен маслен вкус. Освен това веднага се разпознава по мраморния външен вид, ивиците мазнини, които преминават през месото, между мускулите, а не само около външните краища.
„Мазнините също са специални - топят се при по-ниска температура, така че едно малко перфектно парченце суров продукт буквално ще се стопи върху езика ви, осигурявайки чисто неподправено щастие и блаженство“, казва Бразил.
За разлика от повечето червени меса, които имат лоша репутация като неподходящи за диета, говеждото месо Вагу всъщност е здравословно, допълва той. Това го прави перфектен избор за хора, които държат на балансираното меню.
Защо говеждото месо Вагу е толкова скъпо?
450 грама говеждо месо Вагу може да струва над 200 долара. Самите крави се продават за суми от рода на 30 000 долара – обикновено на търгове. Сравнено с обичайната цена на американска крава (1 500 долара), разликата е огромна.
За крайния потребител цената се покачва още повече. Например, в стекхаус American Cut Miyazaki 280-грамова пържола струва 24 долара.
„Скъпо е поради начина, по който кравите се отглеждат и колят, казва Бразиле.
"Младите говеда се хранят от ръка с мляко и растат, пасейки на открито пасище“, уточнява той.
Според AWA производството на Вагу се регулира стриктно от японското правителство. Генетичните тестове са част от този процес и само кравите с най-добра генетика могат да останат в репродуктивния състав.
ВИЖТЕ ОЩЕ:
Синият език продължава да завзема нови територии
Започва приемът по de minimis за говеждо месо
Статистика: Как се променят животновъдните стопанства за година
2 КОМЕНТАРА
17.11.2020
18.11.2020