“На 13 октомври бяха гласувани 3 млн. лева за тютюнопроизводителите, но само за 2113 от тях, а общо сме 3320. Подпомагането е отпуснато заради сушата през 2021 г., а условието е да си реализирал продукция и през изминалата 2020 г. 

Вижте индикативния график за Кампания 2021

Обръщам се към вас с молба да ги попитате каква е логиката да отпускаш помощ заради сушата през 2021 г., а условието е да си отглеждал и през 2020 г. 

Ние сме нови производители и отглеждаме 44 дка с тютюн. За нас суша нямаше ли тази година, за нас няма ли държава?”. Това гласи писмо, изпратено до редакцията на Агри.БГ от Иван Вангелов - тютюнопроизводител от град Хаджидимово. 

Според информацията, предоставена от аграрното министерство, допустими за подпомагане са тютюнопроизводителите, включени в Регистър на тютюнопроизводителите за 2021. Кандидатите по схемата трябва да имат вписани количества реализирана продукция в Регистъра на тютюнопроизводителите за 2020 г. 

Причината, регистриран през 2021 г. тютюнопроизводител да не бъде включен като допустим кандидат по схемата de minimis, е че той тази година тепърва ще има реализация на продукцията си. Реално производителят е вписан в Регистъра, но към момента на вписването той не е активен тютюнопроизводител. 

Догодина, след като предостави необходимите документи от реализация и разходи, той ще бъде допустим при евентуален прием на документи за подобна държавна помощ заради сушата през 2021 г.