Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) обяви ставките по схемите за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци за Кампания 2021, които се оказаха по-ниски от миналогодишните. Докато очакват превод по сметките си, фермерите вече изразяват масово недоволство и питат защо тазгодишните суми са със стотици лева на хектар по-малко.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Разочарование от ниските ставки по обвързаната подкрепа са изразили и браншовите представители от сектора на среща във Фонда по важни теми, касаещи земеделците. „Отговориха ни, че причините са две. Миналата година заради COVID пандемията е имало трансфер от ПРСР към обвързаната подкрепа на стойност 10 млн. лв. Другата причина според тях е, че са нараснали площите, допустими за подпомагане”, съобщи пред Агри.БГ Живка Гроздева, председател на Асоциация на овощарите в България.

По данни на ведомството, които представителят на сектора сподели с нас, площите с плодове са се увеличили с 10%, също толкова и тези с пипер, картофите – с 16%, а групата на моркови, зеле, дини и пъпеши – 27%. „Разбрахме, че при морковите няма увеличение, но има при зелето, дините и пъпешите. В групата на доматите е имало намаление с 10% на площите”, уточни Гроздева.

„Обсъдихме и закъсняването на плащането. Увериха ни, че Разплащателната агенция е готова да преведе сумите, веднага щом пристигнат документите от Земеделското министерство. Забавянето не е по-тяхна вина. Сегашното ръководство на ДФЗ обеща и, че следващата година средствата по обвързана подкрепа ще бъдат изплатени по-рано. Отчетите за реализацията са до края на декември, а обещанието е, че средствата по помощта ще дойдат с месец по-рано. Поеха този ангажимент с уговорката „ако все още сме тук”, каза още представителят на овощарите.

Друга важна тема на срещата е била COVID мярката. Браншовите представители са поискали така да се съгласуват условията с Министерството на земеделието, че изплащането да се случи възможно най-рано, до средата на годината. „Увериха ни, че и по регламент сроковете са такива, така че COVID помощта ще трябва да бъде изплатена до 31 юни, когато и да стартира. Всички се надяваме да е по-скоро”, допълни Гроздева.

Живка Гроздева: Сега е моментът при по-ниски ставки на обвързаното подпомагане за 2021 г. да търсим едно по-сериозно подпомагане по COVID мярката или някакво друго компенсаторно подпомагане. 

„Ние още веднъж ще инициираме среща в Министерството на земеделието, защото там се взимат решенията. Ще настояваме да чуем какви ще бъдат ставките по COVID, дали ще се удовлетвори нашето желание от 150 лв./дка за плодове, ако ли не, какво друго може да се предложи от страна на управляващите, така че земеделските стопани, които са получили по-малко обвързана подкрепа тази година на фона на всичките кризи, да бъдат компенсирани. Мисля, че върху това трябва да работим и да се съсредоточим сега”, коментира още Живка Гроздева.