Министерство на Земеделието излезе с нов проект на наредбата за директните доставки на плодове и зеленчуци от фермерите до пазара. Според земеделски производители обаче документът все още е силно дискриминационен и ще унищожи малките производители.

Преработиха дискриминационната наредба за директните доставки

Това коментират земеделци от Югоизточна България. Наредбата трябва да регулира условията, при които ще се извършват доставките от фермите до пазара. Съмненията са, че това ще доунищожи и без това малкото останали местни производители. Това обясни Николай Недялков, зеленчукопроизводител от региона.
„Тъй като те са млади хора и са компютърно образовани, намират начин да ги реализират като се възползват от разрасналата се онлайн търговия. 

Тези производители разчитат на това, че тяхната стока е хубава, че тяхната стока не е ГМО. Ако ти изпратиш нещо по куриер, което не отговаря на стандарта, на вкуса и на качеството и абсолютно никой няма да ти поръча нищо. Пазарът е този, които е определящ и ако аз изляза на пазара със стока, която не отговаря на качеството, той просто никой няма да я погледне, камо ли да я купи", смята Недялков, цитиран от БНР. 

Според него, за да се устои на ниските пазарни цени е необходимо специализиране в един или няколко продукта. Нещо, което е извън обхвата на тази наредба. И в случая целта е да се намали броят на малките местни фермери и да се наложи повече чуждестранна продукция, поясни още зеленчукопроизводителят.

Темата коментира пред националното радио и д-р Иван Генчев, експерт от Министерство на земеделието в дирекция агрохранителна верига:
„Наредбата изцяло е насочена за директни доставки само от малки производители до краен потребител или до местни обекти за търговия на дребно, които ще имат възможност да извършват тези директни доставки на храни от растителен произход. Те ще трябва да се регистрират и не са освободени от регистрация.

Малките производители им се дава шанса да разпространяват храната на административната област, на която се намират. Тъй като те са малки производители и попадат в тази наредба, са облекчени всъщност изискванията към тях съответно на водене на документация, регистрация и така нататък. Поради тази причина се предполага, че като малки производители, че нямат и капацитета да захранват други области и затова им се дава шанс да разпространяват техните продукти в рамките на административната област. Това не е ново изискване. Това го имаше и в старата наредба“.

Осигуряването на безопасност и качеството на предлаганите стоки са изцяло задължение на производителите и търговците, обясни Генчев.
Окончателният вид на наредбата ще бъде публикуван след нейното гласуване на 30 ноември.