Екипът на Агри.БГ посети земеделско стопанство, което прилага редица консервационни практики. Идеята е да се обърне внимание на всяко поле поотделно, като се избере най-подходящото решение за него. 

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Александър Сотиров ни разказа повече за това защо е решил да замени рапицата с лен. 

“Голяма част от земите ни не се славят с добро качество и досега рапицата беше много полезна клултура в това отношение, защото тя няма кой знае какви изисквания откъм почва. Случи се така, че последните две години през нашите райони започват да минават едни слани, които се случват в средата на април месец. А това са моментите, в които рапицата цъфти. Получават се пригори от сланата, губят се цветове и т.н., което води до загуба на добив”, разказа Сотиров. 

Ленът от друга страна е култура, която не е толкова широко използвана у нас. В същото време не е взискателен към почвата, обясни младият фермер. 

“Заедно с това смятаме да използваме част от лена като покривна култура”, добави Сотиров. 

Друго интересно и ново в стопанството на младия фермер е това, че той залага изключително на използване на торове с микроорганизми.

“Покрай това, че започнахме да се занимаваме от части с консервационно земеделие и започнахме да тестваме различни технологии в земеделието, достигнехме до много нови неща и истини, които се оказаха изключително полезни. В това число слагам и продуктите, които са съставени от чиста органика - микробиални торове.

Идеята е, че когато ние ги внесем, те помагат първо да по-бързото възстановяване на почвата, но и осъществяват една много добра симбиоза между растението и самите себе си. Те помагат на растението то да получи повече хранителни елементи от почвата, както и вода, а за сметка на това растението изпуска малко глюкоза, с която те се хранят. Това се оказа много полезно, защото растенията ни започнаха да развиват много по-добра коренова система и съответно да получават едно много по-добро хранене. Това се отрази още на първата година откакто започнахме да ги използваме”, разказа Сотиров.

Гледайте повече във видеото.