Ползите от сдружаването на пчелари у нас, но и като цяло на земеделските производители, са представени във видео от семинар на Национална служба за съвети в земеделието и Университета за национално и световно стопанство (УНСС) – София.

Индикативен график 2022 за субсидиите от ДФЗ

Проф. Юлия Дойчинова е лектор на събитието. Тя представя както предимствата, така и заплахите, които крие сдружаването на фермерите, подчертавайки, че главната цел на една организация на производителите е по-конкурентна, по-качествена продукция, изнесена на предпочитания пазар.

Ползи от сдружаването на стопаните са отдавна доказани: достъп до обучения и консултации, информираност за иновации и пазари, обмяна на опит, споделяне на идеи, създаване на контакти, съвместно участие на изложения и панаири, представителство пред държавни и местни органи – защита на интереси, лобизъм.

Една от основните цели на тези организации, особено на национално ниво – е лобизмът, припомня проф. Дойчинова.

Ползите за индивидуалните членове също са редица: по-висока придадена стойност на продукцията, пазарна адаптация, постигане на балансирано разпределение на добавената стойност (транспорт, складиране, сортиране, преработка), повишаване на конкурентоспособността, професионален мениджмънт и други.

Организациите на потребителите се отразяват добре и на селския район, в който тя функционира, подчертава лекторът.

Заплахите се състоят в появата на недобросъвестност – неспазване на стандарти, неизпълнение на задълженията за произведени количества и др. Възможни са също затруднения на контролиращата организация да осъществи функциите си, както и да е избрана неподходяща организационна форма.

Във втората част на семинара проф. Дойчинова отговаря на въпроси от фермери. Вижте повече във видеото.