Посланиците на засегнатите от кризата с украинското зърно държави - България, Румъния, Словакия, Полша и Унгария координират в Брюксел действията си, съобщи кореспондентът на националната телевизия в европейската столица. 

Следим темата тук 

Разговорът между тях идва след като Унгария и Полша забраниха вноса на украинско зърно на тяхна територия, а в понеделник след извънредно правителствено заседание Словакия се присъедини към тях в забраната за вноса на украински зърнени храни, както и на други избрани земеделски стоки. 

Преди няколко дни Министерството на земеделието и селските райони в Братислава обяви, че е открито по-високо съдържание на неразрешени остатъци от пестициди в брашно, произведено от украинска пшеница. Тогава още беше забранена преработката и търговията с продукти, произведени от украинска пшеница, както за хранителната, така и за фуражната верига.

Словакия реши да запечата всички контейнери с украинско зърно, така че стоките да не остават на територията на ЕС, а да бъдат безопасно транспортирани до крайните им дестинации в трети страни. Чрез Европейската система за бързо предупреждение за храни и фуражи (RAPID ALERT SYSTEM) страната информира всички страни членки на ЕС за партида, която не отговаря на здравните изисквания.

Засегнати, но изчакващи

България и Румъния са страните, които все още нямат решение по горещия въпрос, въпреки вълната от недоволство сред фермерите не само от зърнопроизводството, но и от други сектори. Очаква се и нашите две страни да се присъединят към забраната.

„Още през септември българската държава отправи първото искане за спиране на украинския внос, защото коридорите на солидарността така както са замислени спират в някои държави и няма солидарност към самите наши страни. Ние сме солидарни с Украйна, но ЕК работи изключително бавно и мудно, ние сме част от ЕС и имаме правото на вътрешната солидарност“, заяви земеделският министър Явор Гечев пред bTV. Той е убеден, че липсата на реакция от Комисията компрометира и самата солидарност с Украйна, защото когато се създават подобни проблеми, на практика се пречи на отношенията с Киев и се създава напрежение. "Ние пазим собствената си икономика и това е най-нормалното нещо, което можем да направим", каза още Гечев. 

Явор Гечев: Това което искаме е солидарност вътре в Европа, а не да спираме коридорите. Но искаме да има равномерно разпределение на стоките вътре в ЕС и те да стигат там, където им е мястото, а не да се изсипват в определени държави. 

Загубите на българските земеделци се изчисляват до момента на 800-900 млн. лева. „Според ЕК няма аномалии в целия Европейски съюз, но по източната част на Европа има много тежки аномалии и аз лично съм тежко разочарован и обиден като български министър на изказването на Европейската комисия, че търговската политика е изключително право на ЕС. Нима ние не сме в правото си да изказваме мнение в Общността“, пита още Гечев. 

Мириам Гарсия Ферер, говорител на Еврокомисията каза в официално заявление, че едностранни национални мерки са неприемливи, защото търговската политика е изключително в компетенциите на Европейския съюз. Тя обяви още, че се очаква нов пакет от помощи за засегнатите държави, по който все още няма особена яснота. 

Проблемът с евтиния внос не засяга само зърното, за нашата страна е особено наболяла темата за вноса на слънчоглед, в страната влизат и големи количества сухо мляко в последните месеци, стана ясно от думите министъра.