"Засега у нас няма Син език. Регулярно се чуваме с Българската агенция за безопасност на храните. Паралелно с това поддържаме актуална информация и осъществяваме постоянно наблюдение на стадата. Това лято, до момента няма огнища на заболяването Син език по овцете". Това съобщи за Фермер.БГ Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация (НОА) и добави, че животните в цялата страна, които бяха ваксинирани в началото на годината понасят добре медикамента.

 

Според Чилингиров риск от зараза със Син език има единствено при нелегален внос на овце, без документи, без пътен лист и сертификати и при изпускане на контрола по границите. "От НОА очакваме след края на Август - началото на Септември да има бум в закупуването на овце и кози, които фермерите да внесат в България заради края на европейските субсидии и държавни плащания, поради отпадането на ангажиментите по тях. Основно вносът на животни в България ще е от Испания, Гърция и Франция. Очаква се интересът да е предимно към закупуване на млечни овце", добави още председателят на НОА.

 

Около 30% от стопанистващите мери и пасища, които нямат животни ще бъдат принудени да внесат такива, за да продължат да имат основания да получават атрактивните субсидии от над 30 лв./дка., добави още Чилингиров.


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!