Прогнозите за богата реколта от хлебна пшеница във Видинска област това лято не се потвърдиха. Жътвата в региона приключи, а средният добив от 451 кг/декар е с 9% под отчетените за страната 491 кг/декар.
 
 
Какво се случи със зърнената реколта в региона тази година? Председателят на Видинския съюз на зърнопроизводителите Александър Александров сподели своите впечатления пред Фермер.БГ.
 
„Не се оправдаха очакванията ни. Те бяха за добра реколта, тъй като това показваше пролетта. Добре гарнирани посеви, братливи посеви, зърнени посеви, гледани, поддържани добре, спасени от болести“, каза той.
 
Неприятностите с времето обаче започнаха още през април. Сушата през пролетта доведе до загиване на братята. 
 
„След това дойдоха юнските дъждове, които накараха пшеницата да покълва. Това доведе до влошаване на качеството и падане на добивите. В момента добивите във Видинска област са 25-30% по-ниски от миналата година. На места има покълнала пшеница над 50%. Явлението обхваща над 60% от площите в областта, тъй като всеки ден преваляваше“, обясни Александър Александров.
 
В допълнение много места в областта са пострадаха от локални градушки. 
 
„Затова в момента сме вперили поглед в слънчогледа, за който обаче се очакват ниски цени. Надяваме се и на царевиците, които към момента са добри. Явно тази година е царевичарска година. Но е още рано да направим прогнози за добиви, качество и цени“, коментира председателят на регионалния съюз.
 
Неговите наблюдения са, че средният добив на хлебната пшеница от 451 кг/декар в областта може да се окаже и по-нисък. По думите му, трябва да се отчете и намаленото с 14% хектолитрово тегло на житото.
 
 
„Миналата година хектолитърът беше 84 кг, а тази година е 72 кг. Дори само това е достатъчно показателно за загубата тази година. Паднали класове, оронено зърно, дъждове, градушки. Не се получи това, което очаквахме, но в крайна сметка всеки фермер е с нагласата, че прави производство на открито и носи рисковете“, допълни Александър Александров.
 
Според него, още е рано да се коментират цените на зърното от новата реколта, тъй като все още пазарът не е активен по отношение на търговията на пшеница. След неприятните изненади от природата започват неизвестностите в търговията. Не е ясно какво ще се случи на пазара с изобилието от фуражна пшеница в страната. Не се знае и каква част от хлебната пшеница ще бъде окачествена като годна за хлебопроизводството и какви количества ще се отправят за износ.
 
„Има известен растеж на цените на хлебната пшеница. Сериозен проблем са фючърсни контракти на колеги, които са оферирали пшеница преди един-два месеца и имат договори. В момента те не могат да постигнат необходимото качество. Оказва се, че в България много трудно се идентифицира проблема форсмажор, за да може да се докаже, че е имало  събитие, независещо от земеделския стопанин и качеството се е понижило. А това води до неустойки. Сложна е ситуацията като цяло“, обобщи председателят на регионалния съюз на зърнопроизводителите.