В края на месеца се очаква да се проведе среща на представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите ( НАЗ ) с финансовия министър Симеон Дянков. Срещата е поискана от зърнопроизводителите най-вече заради неясния механизъм за обратно начисляване на ДДС. Наскоро НАЗ изпрати отворено писмо до агробизнеса в България за проблема.

В писмото се подчертава, че асоциацията подкрепя желанието на правителството за пресичане на данъчните злоупотреби с ДДС, но обръща внимание върху дефектите, които ще навредят не само на зърнопроизводителите, а и на всички доставчици в сектора.


Разговаряме с Георги Милев, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

 

Георги Милев - НАЗ

- Г-н Милев, в какво е проблемът?
- С въвеждането на дерогацията най-просто влизаме в следната схема: купуваме консумативите с ДДС и ги продаваме без ДДС. Тоест, реално 20% от нашите оборотни средства няма да са при нас, а в държавата. За да компенсираме тези средства има два варианта. Единият е да изтеглим кредит за оборотни средства, по който ще плащаме лихви, и това ще оскъпи продукцията ни. Вторият вариант е да си доставяме консумативите от вътрешнообщностни пазари. Така ще си запазим ДДС, но ще пострада бизнесът, обслужващ цялото земеделско производство – доставчици на селскостопански машини, на торове, на препарати, на семена.

 


- Къде се къса нишката?
- Обвиняват ни, че продаваме част от продукцията си „без бележки” (бел. авт. – терминологията е на министър Дянков, който при всички коментари по темата до момента нито веднъж не употребява думата „фактура”). Някъде по веригата този, който купува без бележка, продава на втори пак без бележка, но третият намира една бележка и при евентуален износ този човек реално ощетява държавният бюджет с ДДС-то, което е начислил неправомерно.

Напълно е възможно все още да има фирми, които продават без бележки. В този ред на мисли ние приветстваме решението на Правителството да се спре тази порочна практика. Лошото е, че заради 10 или 20 такива фирми, ще пострада цял земеделски сектор с отнемането на 20% от оборотните му средства. И не само това – ще пострада цял отрасъл, който ни доставя консумативите за зърнопроизводство. Това води до големи дефекти, които ще обрекат много фирми, направили сериозни инвестиции, на фалит.
Нас, като редовни зърнопроизводители, не ни вълнува какво решение ще бъде взето – ще плащаме ли ДДС или няма да го плащаме.


- Какво ви притеснява тогава?
- Ако се вземе решение за дерогация и ние трябва да продаваме с нулева ставка на ДДС, то трябва да има промени в закона. В сега действащия Закон за ДДС евентуално след 3 месеца ни излиза правото на възстановяване на данъчен кредит, следва 45-дневна процедура, тоест поне 120 дни или 4 месеца ние си чакаме парите, които сме дали. Веднага правя уговорката, че всичко, което казвам, е в сферата на гадаенето, защото реално никога досега в България не е прилагано обратно начисляване на ДДС и не сме наясно как работи процедурата. Чухме от земеделския министър за данък оборот, сега се говори за обратно начисляване – нямаме никаква яснота. Единственото, което ни остава, е да гадаем. Затова очакваме срещата, за да чуем обясненията, да кажем нашето становище. Възможно е и да няма сериозни сътресения за бизнеса – не знам.


- В какво все пак е разликата между „възстановяване на ДДС” и „обратно начисляване на ДДС”?
- Нямам никаква идея какво означава „обратно начисляване на ДДС”. Счетоводителите, които обслужват фирмите си, също няма представа. Такава схема се прилага в Румъния от миналата година, но не знаем какво означава.
А разликата е, че когато купувам - плащам с ДДС, когато продавам – получавам ДДС. Прихващам когато имам, когато нямам – внасям, когато съм изхарчил повече ДДС, отколкото съм получил – възстановява ми се. Такава е сега практиката.


- Какво очаквате от предстоящата среща с министър Дянков?
- Аз лично вече нямам никакви очаквания. Чакахме много неща, но нищо не се случва. Затова нямам очаквания за нещо добро в сектора. На този етап нямаме дневен ред на срещата, въпреки че предложението е наше няма да сме ние организатори на срещата, защото просто не говорим на един език - или ние не разбираме, или те не ни разбират. Но не съм обнадежден, че ще има добро решение в полза на зърнопроизводителите.


- Напоследък ЗП-физически лица имат също сериозни проблеми по отношение на приспадане на данък печалба, ако не са нерегистрирани по Търговския Закон, и търсят подкрепа и от НАЗ. Ще лобирате ли и за тях?
- Готови сме да лобираме за всеки в земеделския бранш и никога не сме се противопоставяли на които и да било структури. Аз лично съм притеснен, че при това правителство не можем по никакъв начин да им помогнем. И ако дойдат при нас, по-скоро ще им навредим. Колкото по-далеч стоят от НАЗ, толкова по-голям е шансът да им се случи нещо добро.


Разговаря Ваня Кюрчева
 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!