Зърнопроизводителите от Стара Загора излизат на протести с машините заради неизпълнени ангажименти от страна на Министерството на земеделието и храните. Стопаните не са получили в договорения срок субсидиите, които им се полагат и за които имат споразумение. 
 
Протестите в Стара Загора са утре с начален час 12 часа. Все още не е ясен маршрутът и дали ще се стигне до гражданско неподчинение и затваряне на улици и шосета край Стара Загора, уточни председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите в България Радослав Христов. Решението за протести е взето през изминалия уикенд на общо събрание на членовете на асоциацията. Акции ще се проведат и в други региони на страната - също със земеделска техника. 
 
В Стара Загора яснота за начина на протеста и за маршрута ще има след очакваното разрешение от страна на общината. То задължително трябва да е в писмен вид, каза Радослав Христов. 
 
На 6 ноември 2008 г. зърнопроизводители от Стара Загора блокираха за около 30 мин. един от най-натоварените пътища в България - отсечка свързваща магистрала Тракия със Стара Загора и Северна България. Тогава стопаните имали само устно разрешение от кмета на града проф. Светлин Танчев и се стигна до пререкания и сблъсъци с полицията.
 
На 16 декември излизаме с машините си независимо от това дали ще получим официално разрешение за протеста си, заяви пред телевизия Стара Загора Радослав Христов. 
 
Положението в сектора е много тежко, каза той. На практика пазар със зърно в България в момента няма. Проблемът беше поставен от Радослав Христов още през септември, но до този момент решение няма. Сделки почти не се сключват и ако има такива те са за минимални количества, като прекупвачите са с много къси позиции и купуват ден за ден. 
 
Другият голям проблем е със злоупотребите с надписани площи от хора, представящи се за производители. Това води до злоупотреба с пари от Европейския съюз и може да доведе до сериозни санкции страната и да има фатални последици за стопаните.