Обявеният за 21 март протест на зърнопроизводителите не е само заради субсидиите, а като цяло заради това, че изпълнителната власт е поела ангажименти към сектора, много от които не са изпълнени, заяви пред репортер на Фермер.БГ председателят на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Радослав Христов.

Още на 16 февруари Асоциацията съобщи, че ако не бъдат изпълнени определени поети задължения от агроадминистрацията и изпълнителната власт фермерите ще се вдигнат на протест в края на март.

Едно от исканията на бранша е да бъдат изплатени средствата от националния бюджет на всички бенефициенти. Тези, които не са коректни бенефициенти обикновено влизат в казуса - "двойно заявени площи", но това задължение на ДФЗ, по думите на Радослав Христов,  е трябвало да бъде извършено много отдавна. "Те знаят още от самото начало - още от миналата година, когато приключи очертаването, че тези двойно очертани площи трябва да бъдат изчистени, която работа още не е свършена", посочи браншовикът.

Зърнопроизводителят коментира и проблемите на бенефициентите с приходната агенция. "УС на ДФЗ взе решение за длъжници към дата 28 февруари 2011 г. да се издължат на хазната. В наредба номер 5 от 27 февруари от 2009 г. е записано, че не трябва да имаш задължения към 30 ноември, което означава, че бенефициентите не трябва да имат задължения, не към 28 февруари 2011 г., а към 30 ноември 2010 г. и не може УС на ДФЗ да сменя датите и да дописва наредбите както си иска, тъй като това е незаконно", каза председателят на УС на НАЗ.

Радослав Христов припомни, че на 11 Ноември 2010 г. при среща с премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков и Мирослав Найденов бе договорено от 1 Януари тази година горивото, което ще се използва от земеделските производители да бъде с намален акциз. До момента фермерите нямат информация да има одобрена от Брюксел нотификация за акциза, нито има променен закон. Поради тази причина, според тях,  има хаос в земеделските среди и ятопаните не знаят кога и какво количество гориво да си закупят. "Още повече сега сме свидетели на тревожна ситуация с прекалено високи цени на горивата", казаха те.

"Другото, което трябваше да стане ясно на всички земеделски производители в България беше да знаят от 2010 г. какви данъци ще плащат. Имахме редица предложения като и до ден днешен не е ясно в крайна сметка земеделските производители, които не са регистрирани по търговския закон как ще бъдат облагани", допълни Радослав Христов подчертавайки, че протестът им не е заради субсидиите само, а заради всичките нерешени проблеми.

"Искахме да има филтър в системата за очертаване ИСАК за да не може който си иска да ходи и да очертава каквито си земи иска. Като цяло протестът е защото няма правила в сектора и няма ред" е позицията на НАЗ.

От бранша поставят още няколко важни въпроса: Защо още няма правилник за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, който беше променен преди една година? Защо не е готов още новия слой и ортофото картата? Защо 30 000 бенефициенти не попадат все още в системата ИСАК като изрядни поради липса на част от слоя? Кой е виновен за това? Какво ще направи министър Найденов и ще накаже ли подчинените си за несвършената работа?

"Ако тези неща останат безнаказани сега, то това ще продължи и в бъдеще и всичко ще се върши в последния момент", каза Радослав Христов.

Днес в архитектурният резерват Арбанаси до Велико Търново ще се проведе заседание на УС на НАЗ в 14.00 ч., на което ще бъдат обсъдени наболелите проблеми в сектора. Заради важността на срещата министър Мирослав Найденов е изпратил да присъстват заместник-министъра Светлана Боянова, кокто и шефът на ДФЗ Светослав Симеонов.

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!