Отчет за изпълнението на европейските преки плащания искат зърнопроизводители от министъра на земеделието Валери Цветанов. Според Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) приблизително 130 млн. лв. не са били изплатени на земеделските производители от полагащите им се европейски директни плащания на обработваема площ за миналата година, според сключеното споразумение от края на януари, обясни пред Агенция “Фокус” председателят на асоциацията Радослав Христов. Тогава премиерът парафира документа, сключен между НАЗ и арговедомството.

 

По думите на Христов споразумението не е изпълнено и премиерът би следвало да потърси отговорност от земеделския министър за това. От Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) са се оправдали, че една част от фирмите е трябвало да бъдат проверени допълнително, обясни Христов, който се е срещнал вчера с изпълнителния директор Ализан Яхова. От Разплащателната агенция не са искали да се ангажират със срокове за изплащането на оставащите суми.

 


Христов се е срещнал с началника на кабинета на премира Сергей Станишев - Веладин Битолски. “Информирах го, че не е спазено споразумението в пълния си вариант. Съветникът на премира ми отговори, че ще му предаде това, което съм констатирал, и че вероятно премиерът ще вземе някакви мерки”, каза той.

 


Най-късно 9 – 13 март фермерите ще чакат сметките им да се напълнят.

 


Сега в ДЗФ се обработвали нови 12 500 заявления на земеделски производители, но не е ясно за каква сума, обясни Христов.
Възможно е зърнопроизводителите да се присъединяват към протеста на млекопроизводителите, обявен за 11 март пред Министерството на земеделието и храните. УС на НАЗ ще заседава в петък и ще реши какви действия ще бъдат предприети.