Положението със сушата е доста притеснително. В част от блоковете сяхме в суша, а в други – при шарена влага. Есенниците поникнаха неравномерно. В момента пшеницата е втори-трети лист. Започвам да виждам първите симптоми на стреса от сушата, коментира зърнопроизводителят Дамян Вътев от района на Севлиево за Агри.БГ.

Земеделец: Сушата е чумата в земеделието

Също толкова обезпокоително е състоянието на рапицата.

„Вероятно това ще е първата година, в която ще имам развалени блокове с рапица поне на 70-80%. На този етап обаче не смятам да се отказвам от нея. Затова работя с микс от култури както от агрономическа гледна точка, така и чисто икономически за разпределение на риска“, обяснява Вътев. 

Той се занимава със земеделие от 2007 г.,  като освен рапица и пшеница отглежда и царевица, слънчоглед, люцерна. А от 2015 г. се захваща и с овощарство в района на село Дамяново в Централна България.

Бедствие на запад: Есенниците измръзнаха, пролетниците са под въпрос

От своя страна, Ивайло Пехливанов от Старозагорско, който има насаждения с череши и праскови също е притеснен, но твърди, че към момента овошките са в добро състояние. Това обаче не му носи спокойствие за напролет. 

„При нас в Старозагорско имаме слани, замръзи, град. Аз лично съм си купил оръдия против градушка. За момента нямаме проблеми с неприятели, взели сме необходимите мерки“, споделя Пехливанов. 

Вижте ОЩЕ:

Поглед назад: Влагата в Североизточна България е наполовина

На места пшеницата започна да жълтее

Тревожно: В пъти по-малко почвена влага