Сравнително ниските добиви в определени части на видинска област, заедно с ниските изкупни цени на зърното, неминуемо ще доведат в следващите години до различни проблеми от всякакво естество. Това каза Александър Александров, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите за Фокус.
 
Той посочи, че те ще бъдат свързани с културата на земеделието, с разширяването на производството и други. 
 
„Това би било проблем, от който бихме излезли доста трудно. Още повече, че в новия програмен период, средствата за зърнопроизводство са равни почти на нула. Без да внасям песимизъм с това, което казвам, предстоят нелеки години”, прогнозира Александров. Той обясни, че със сегашната проблемна ситуация за зърнопроизводителите с ниските цени и липсата на пазар, държавата почти не може да се справи. 
 
„Трябват пристанища, пътища, инфраструктура, но това са неща, които струват много пари и изискват много време. Аз смятам, че колегите фермери би трябвало да се ориентират в посока диверсификация на културите, които ползват. Традиционните култури, които отглеждаме – само пшеница или само ечемик явно в следващите години няма да са най-удачния вариант”, посочи зърнопроизводителят. Според него трябва да се разшири отглеждането на царевица за биогориво и на рапица. 
 
„Колегите трябва да се опитат, макар и на ограничени площи, да ползват локални поливни системи, тъй като поливната инфраструктура във Видинска област е разрушена. В новия програмен период ще има малко средства за това и мисля, че колегите трябва да се възползват”, заяви Александър Александров. 
 
Според него по този начин, те ще имат една относителна независимост от природо-климатичния фактор, което наред с уменията и културата на земеделие, може да подобри ситуацията в българското зърнопроизводство.