Ниската цена поставя местните селскостопански производители в изключително затруднено положение. Изкупната цена на пшеницата във Видинско е от 200 до 250 лв за тон. Това каза Александър Александров, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите за Фокус. 
 
„За много от производителите тази цена няма да успее да покрие разходите им, това ще се отрази и на рентите на хората, чиято земя са наели“, обясни Александров. Според него трябва да се търсят други култури, които да се отглеждат в региона. 
 
„За съжаление във Видинска област няма развито поливно земеделие, липсват изградени напоителни системи и това затруднява производителите, които разчитат единствено на пшеница и ечемик“, допълни Александров. 
 
Той обясни, че има пренасищане на европейските пазари с хлебно зърно. Александров отбеляза, че ситуацията в Близкия Изток е затворила за там износа на жито и е нормално борсовата цена на пшеницата да пада. 
 
„В Черноморския район, в който попадаме и ние, пазарът на зърното се определя предимно от големите износители – Русия и Украйна, където също има свръхпроизводство“, заяви Александров.