Американският зърнопреработвателен гигант Ей Ди Ем (Archer Daniels Midland Company, ADM) купува заводи за мелене на царевица в България, Турция и Унгария, за да произвежда захар след отпадането на квотите през 2017 г, съобщи БТА. В България предмет на сделката е разградският завод "Амилум".
 
"Споразумението предвижда Ей Ди Ем да стане единствен собственик на заводи за влажно смилане на царевица в България и Турция и да притежава 50 процента от такъв тип предприятие в Унгария", се казва в съобщение на компанията. Сделката се сключва с досегашния собственик на мощностите "Ийстстрак" (Eaststarch C.V) - смесено дружество на Ей Ди Ем и "Тейт енд Лайл" (Tate&Lyle).
 
В замяна "Тейт енд Лайл" ще получи 240 милиона евро в брой и ще поеме пълния контрол над обекта на "Ийстстрак" в Словакия.
 
"Нашата дейност създава стойност за акционерите чрез географско разпространение и диверсификация" на нашите продукти", посочи Крис Къди, ръководител на подразделението за преработка на царевица в Ей Ди Ем, цитиран в прессъобщение на компанията.
 
Царевицата служи за производство на изоглюкоза (захарен сироп, използван като суровина в промишлеността). "С наближаващия край на квотите за производство на захар в Европейския съюз, ще отпадне изкуственият таван, налаган на подсладителите. Има огромни възможности на новия европейски пазар на подсладители, по-специално интересно отваряне в Източна Европа, където производството на захар е по-слабо", изтъква той.
 
"В същото време усъвършенстваме нашите капацитети, за да отговорим на очакванията на нашите клиенти на разрастващия се пазар на скорбяла в Европа", допълва Крис Къди.
 
Съоръженията в България, Унгария и Турция имат всекидневен капацитет за смилане на над 5000 тона. Те произвеждат първични подсладители и скорбяла. Унгарското подразделение произвежда и етанол, използван при горивата, напитките и промишлена употреба. Мелничарският потенциал на Ей Ди Ем ще бъде увеличен със 7.5%, за да достигне капацитет от над 81 000 тона на ден, посочва американската компания.
 
Сделката подлежи на одобрение от няколко регулаторни служби и се очаква да бъде приключена през лятото. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!