Русия е на път да ожъне най-голямата реколта от зърно в рамките на 6 години. Повече от 100 млн, тона зърно, включително най-малко 56 милиона тона пшеница, каза министъра на земеделието на Русия, Николай Фьодоров в сряда.
 
Русия - един от най-големите износители на пшеница, се очаква да ожъне втората по големина реколта в своята история, като на 1 юли вече реализира износ от 9,9 млн. тона зърно от началото на настоящия период 2014/2015. В края на месец август Министерстовото на земеделието съобщи в свое писмо до министър-председателя Дмитрийй Медведев, че може да се наложат ограничения в износа, ако той надхвърли 26,9 млн. тона от очакваната от 100 млн. тона реколта тази година.
 
Въпреки това, представители казаха, че не се обмисля вариант за ограничения в износа, а в писмото са били заложени само списък с опции свързани с наблюдение на ситуацията на пазара, но не и предложения. Фьодоров вижда забраната за износ, като абсолютно неприемлив инструмент за регулиране на пазара.
 
Русия очаква излишък от инзос от  27 млн. тона до 30 милиона тона зърно, за периода 2014/2015, от които пшеница около 70%, ако очакваната реколта надвиши 100 млн. тона, каза Фьодоров в интервю на инвестиционна среща на върха пред Ройтерс.
 
Той добави, че Русия която се обръща на изток, след като Запада наложи санкции на Москва, след нейната роля в обстановката в Украйна, обмисля два съвместими проекта с Китай - построяване на жп терминал за зърно и изграждане на агроиндустриална зона.
 
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!