В България няма заразени яйца с препарата фипронил, пише Франс прес. Страните в Европа, в които се вихри кризата вече са 17 –15 държави от Европейския съюз,Швейцария и Хонг Конг. 
 
 
След като  стана ясно, че в заразените яйца идват от Германия, Холандия, Белгия и Полша, Европейската Комисията съобщи, че ще проведе среща с министри и регулатори на 26 септември.
 
Властите в Унгария обявиха, че ще изтеглят от пазара внесените от Германия яйца, които са се използвали предимно в ресторанти. В Австрия също бяха открити количества от инсектицида в майонеза и сладкарски изделия. 
 
 
А миналия петък френският министър на земеделието Стефан Траверт заяви, че около 250 000 засегнати яйца са били продадени в страната от април, добавяйки, че всички продукти, съдържащи яйца от замърсени ферми, ще бъдат извадени от рафтовете.
 
Смята се, че фипронил, който се използва за унищожаване на въшки и кърлежи по животните, е добавен към дезинфектант  в птицеферми в Холандия, Белгия и Германия.
 
Препаратът може да увреди бъбреците на хората, черния дроб и щитовидната жлеза, ако се яде в големи количества.
 
Днес стана ясно, че директорите на холандска компания, за която се смята, че е в центъра на скандала със заразените яйца, няма да бъдат пускани от ареста, докато продължава разследването, пише нидерландското издание Dutch News.
 
Шефовете на компанията „Chickfriend” бяха арестувани в четвъртък. Срещу тях са повдигнати обвинения за застрашаване на публичното здраве, като са снабдявали с фипронил птицефермите. Освен това те са заподозрени за разпространение на забранени вещества. 
 
Силите на реда държат двамата заподозрени в „изолация“, което означава, че не им се позволява да контактуват с никой от външния свят, освен с техните адвокати. 
Според някои експерти вредата за холандските птицеферми достига до 150 млн. евро.