От Агенция по храните в Скопие потвърдиха, че са открили ново огнище на антракс във ферма в село Долно Строгомище, община Заяс. Деветте мъртви животни са изгорени, а стопанството е дезинфекцирано, предаде БТА.

Шест опасни инфекции по животните наблизо в Турция

Директорът на Агенцията Зоран Атанасов успокои, че появата на антракс не е нещо ново за страната и не е необходимо да се всява паника. „При нас досега са регистрирани 22 огнища. Село Долно Строгомище попада в една от тези дистрикти. Там се взимат стандартните мерки, сред които и задължителна ваксинация,“ обясни той.

Македонският специалист припомни, че антраксът е бактерия, която се предава чрез спори. Те са много издръжливи и могат да оцелеят дълго време в почвата. Заболяването обикновено заразява хора, които колят заразени животни или имат друг достъп до тях.

У нас статистиката сочи, че за последните 30 години са заболели около 300 животни и 90 човека. Средно това е около трима човека на година и около 10 животни. „Заболяването е много опасно, така че причина за успокоение нямаме,“ коментира Димитър Цанков – зам.-председател на Българския ветеринарен съюз, за БНР.

Ветеринар: „Антраксът не се предава от човек на човек или от животно на животно, така че да се внесе от Северна Македония практически е невъзможно, то си го има и тук. По всяко време човек или животно може да се зарази, но това става в много редки случаи.“ 

Експертът припомни, че у нас също се прилага план за ваксинация в антраксните огнища. Тази година ваксината е дошла навреме и животните са ваксинирани. 

„В шестте области на Североизточна България, където е имало антраксно огнище през последните 50 години, се ваксинират веднъж годишно всички коне и едри преживни животни над 3-месечна възраст, както и всички дребни преживни животни над 2-месечна възраст. В останалата част от страната, където през последните 30 години е имало огнище, се ваксинират по същата схема,“ обясни Цанков.

По думите му стопаните, които професионално се занимават с повече животни, знаят достатъчно за болестта. От друга страна обаче са по-дребните стопани с по-малко животни, които са и по-слабо информирани. „Там нещата не са идеални, винаги може да настъпи пробив,“ опасява се родният ветеринар.