От 13 до 16 май на летището в Стара Загора се проведе първото изадание на ЗарАгро шоу 2009  – изложение на селскостопанска техника, съпътствано от полеви демонстрации, тест-драйв, много музика и шоу-програма. Въпреки че това беше първото издание на изложението, всеобщото мнение както на изложителите, така и на посетителите беше, че организацията е на много добро ниво и събитието има реални шансове да се превърне в традиционно.

Това изложение е една добра възможност и основна база за сключване на  бъдещи сделки, коментираха изложителите. Много от тях пък дори се похвалиха с успешни договори. Освен редовните си клиенти, фирмите-изложители се похвалиха, че много нови клиенти са проявили интерес към представената техника. Фермерите, които оказа се, бяха от различни краища на страната, също останаха доволни, защото можеха лично да видят машините в действие и дори да тестват някои от тях – само едно от предимствата, които подреди ЗарАгро пред останалите ни селскостопански изложениия.

Ето какво видя екипът на Трактор.БГ по време на ЗарАгро шоу:

На 12 май беше официалното откриване на ЗарАгро. Това, което направи впечатление по време на официалната церемония, беше че не присъстваха поканените министър Валери Цветанов и шефката на Държавен фонд „Земеделие” Ализан Яхова. Дали заради изключително натоварената си програма, или поради причината, че ЗарАгро шоу е конкурентно на някои други изложения, всеки може да прецени... Факт обаче беше липсата на представители какато на ДФЗ, така и на МЗХ.

Освен че не дойдоха на откриването, представители на ДФЗ нямаше и по време на цялото изложение. Щандът им остана празен през всичките дни. И все пак той се оказа доста полезен и се използваше за склад на кетъринга или за съблекалня – в зависимост от случая. Освен това малкото помещение с размери 3x3 метра се превърна и в гримьорна на поп-фолк певицата Анелия, която пя специално за гостите на ЗарАгро в сряда вечер.

Още от първия ден на изложението до самия му край в събота беше създадена много добра организация на паркиране на автомобилите. За това се грижеха специално назначени хора, които геройски издържаха, на моменти, жаркото слънце.

За храната и напитките по време на изложението организаторите бяха осигурили бира, кебапчета и наденички на много достъпни цени. Така освен да се насладят на демонстрациите, състезанията и тест-драйва, посетителите имаха възможност и да се разхладят с по чаша студена бира и кебапче. За приповдигнатото настроение през цялото време имаше добре подбрана поп и рок музика.

Изключително голям беше интересът на посетителите към демонстрациите на трактори и прикачен инвентар. По време на всяка презентация демонстрационното поле се изпълваше с хора, които бяха изключително активни – гледаха, коментираха, обменяха опит и идеи и задаваха въпросите си относно представените машини. От своя страна инженерите и специалистите на фирмите даваха подробни консултации и съвети. Безспорно, освен демонстрациите, другият компонент, който предизвиква много голям интерес беше тест-драйва на трактори и автомобили, в който се включи и екипът на Трактор.БГ.

По време на ЗарАгро среща си устроиха участниците във форума на социалната мрежа Фермер.БГ, които вече месеци наред обменят опит и идеи във форума, а от скоро и в чата на интернет портала. Те също споделиха положителната си оценка от провеждането на изложението.

Основната препоръка към организаторите, както от страна на изложителите, така и на посетителите, беше по отношение на демонстрационното поле – според тях в бъдеще то трябва да е с по-големи размери, за да могат да се демонстрират машини и прикачен инвентар с по-големи размери.

Според организаторите на ЗарАгро Експо Тим ООД и Фернет България ООД подготовката на събитието е отнела половин година. Това, което отличи агроизложението и го направи по-атрактивно от другите изложение и панаири, беше, че за първи път фирмите демонстрираха „на живо” продуктите и  техниката. Организаторите обещаха следващата година да бъде създадена още по-добра организация на ЗарАгро.

След края на първото издание на изложението за селскостопанска техника ЗарАгро шоу 2009 и изложителите, и посетителите, и ораганизаторите се обединиха около мнението, че ЗарАгро има реалните шансове да се превърне в една добра традиция...


Скоро очаквайте много снимки и видео от ЗарАгро 2009.


източник: Трактор.БГ