Жителите на смолянското село Смилян са готови да защитават името на смилянския фасул в Европейския съюз. Това каза за Агенция „Фокус” кметът на селото  Сафедин Чикуртев. По неговите думи, това ще се наложи заради фалшификатите, които се продават в търговската мрежа, с името на смилянския фасул.

 

„Да си продават какъвто искат фасул, но да не ползват нашата марка”, категоричен е Чикуртев. Той каза още, че ще бъдат предприети всички мерки, които българското законодателство позволява, за да не се злоупотребява с името. ”Ние сме положили достатъчно усилия да извадим два сертификата за качество и въпреки всичко отново се ползва нашето име”, допълни кметът.

 

По думите му ще бъде нает юрист, който да се запознае с проблема. Сафедин Чикуртев каза още, че много хора си мислят, че щом прилича на смилянския фасул, значи е такъв, но това не е така. Като визия и вид има много видове фасул, близки до смилянския, но след като се сготвят се установява, че са други. „Смятаме да си регистрираме марката като европейска като нашите съседи в Гърция. Ще си изкараме и евросертификат”, допълни Чикуртев. На много места изчезнаха табелите с надпис смилянски и се появиха други с надпис родопски фасул, посочи още той.