Контролът по границите трябва да бъде затегнат по отношение на болестите по животните. Това каза пред депутатите в Комисията по земеделие в Народното събрание ресорният министър Румен Порожанов. 
 
 
Става въпрос за опасността от Африканската чума по свинете (АЧС). 
Според министъра трябва да има физически проверки на автомобилите, но това със сигурност ще е трудно заради големия поток от пътуващи заради летния сезон. 
Порожанов посочи, че му предстои среща с министъра на вътрешните работи Валентин Радев по темата, а освен това вече е стикована работата с Гранична полиция по отношение на поставянето на електропастир по границата - от Дуранкулак до Силистра, увери Порожанов. 
 
В същото време областният управител на Добрич Красимир Кирилов свита заседание на Областната епизоотична комисия на основание писмо от министъра на земеделието и две заповеди на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев, в които са набелязани конкретни мерки срещу АЧС, съобщиха от Областна администрация, цитирани от dariknews.bg. 
 
Към днешна дата в Румъния са регистрирани 296 огнища на африканска чума по свинете, като констатирани случаи на болестта има в окръг Тулча, Констанца, в Браила и Сато Маре. До момента специалистите на ОДБХ Добрич са извършили преглед на всички ферми в областта и са издали предписания, както и 3 акта за неспазване на биосигурността в обектите.това стана ясно след заседание на Областната епизоотична комисия. 
 
Снимка:pixabay.com
 
По данни на дирекцията до момента в областта са отстреляни 37 диви свине и от изпратените от тях проби за изследване нито една не е дала положителен резултат. 
 
Предоставени са по един фризер на двата гранични пункта – Дуранкулак и Кардам, в които да се събират храни и продукти със свинско месо от Румъния с цел неразпространение на заразата. Вече не работят и са затворени и пазарите за месо и животни в северната ни съседка.
 
Напълно забранен е вносът на свинско месо и хранителни продукти, съдържащи свинско месо от северната ни съседка.  
 
Другата опасна зараза, която вдигна на крак ветеринарите и фермерите е чумата по дребните преживни животни. Часове преди участието на министъра в комисията стана ясно, че директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев е разпоредил директорът на ОДБХ в Ямбол да организира принудително убиване по хуманен начин и обезвреждане на всички дребни преживни животни в трите села, засегнати от инфекцията.
 
„Очаква се тежка, от ветеринарна гледна точка,  година“, коментира Румен Порожанов пред депутатите, цитиран от Фокус.