Топлото време в Добруджа и дневните температури от порядъка на 13-15 градуса нарушават порядъка в пчелните семейства.

„На 1 януари пчелите носеха прашец, тъй като вече има цъфнал дрян в гората. Прашец намираха и от напъпили тревички, но най-много беше от дрян, който е жълт на цвят“, сподели за Агри.бг Недялка Михова, пчелар от добричкото село Прилеп.

Там заедно със семейството си стопанката е изградила Медена къща, в която освен че се добива мед, се представя животът на пчелите от древността до днес. 

По това време на годината пчелите трябва да са в покой, но топлото време ги активира.

„До момента нямаме зима, това не е нормално за сезона. За съжаление, вече няколко години поред е така. Само ние с поведението си сме виновни за промените в природата и природните закони, няма как да търсим вината другаде“, категорична е още Недялка. 

Пчеларката разказва, че стените на стъкления кошер, който е на видно място в двора на Медената къща, са много топли.

„Това показва, че майката вече снася яйца и има бебета. Не ми се мисли какво ще се случи с тях при рязко застудяване. В такива случаи, за да ги стоплят, пчелите са около тях, трепкат с крилца, повишават температурата. Това обаче ги изтощава много“, разкрива тайни от необятния свят на пчелите Недялка. 

Напролет спешните дейности включват, на първо място, подхранване на пчелните семейства. Когато е топло, пчелите консумират повече храна и количествата се изчерпват. 

„Пчелите от студ не умират, от глад умират! Затова е важно да им се помогне!“, смята стопанката о допълва, че в тези трудни времена на световна пандемия пчелите и пчелните продукти са истинско лекарство. Затова през годините тя е разработила различни комбинации от мед, прополис, пчелен прашец, пчелно млечице и търтееви личинки. Всичко е с една цел – да се подпомогне имунната система на човешкия организъм да се справи с проблемите. 

Недялка е дългогодишен пчелар. През 2013-2014 г. успява да реализира своята мечта и да създаде Медената къща. В нея тя с любов и познание разказва за уникалния свят на пчелите и организацията, която цари вътре в него. Стопанката е категорична, че човек може много да се учи от пчелите, стига да иска.