Производители на мед сигнализираха пред Фермер.БГ за некачествени продукти за грижа и лечение на пчелите. Според фермерите, на пазара има много некачествени и с изтекъл срок на годност продукти и лекарства за пчели. Една част от препаратите пък се срещат не само в специализираните аптеки, но и в интернет и дори на улицата от нелицензирани продавачи. Това според тях е една от теориите за странното изчезване на пчелите. Те добавят още, че контролът, който трябва да осъществява държавата, ако го има, не се усеща.
 
Медоносните са подложени и на други стрес фактори, като отравяне заради безконтролното пръскане за растителна защита. Според бранша, у нас масово не се спазва Наредба № 15 на МЗХ от 2004 година за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растително - защитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности. Освен това има още няколко версии по случая, тъй като по целия свят се наблюдава обезлюдяване на кошери, странно изчезване на пчелни семейства и масова смърт. Според специалистите не е изключено у нас да се комбинират няколко негативни фактора. 
 
Статистиката е безмилостна по отношение на обективните данни, а те сочат, че за една година у нас измират десетки хиляди медоносни насекоми, обясняват пчеларите.
 
На 8-и Септември се очаква публично да бъдат представени резултатите от проучване за причините за изчезване на пчелите в България, направено от група експерти в областта. 

© 2011 fermer.bg