Сеитбата на пшеница е едно от най-важните мероприятия, които са на дневен ред в Добруджа. Обработките на почвата са трудни и бавни заради настъпилото засушаване, което продължава повече от 3 месеца. Черноземът вече е напукан, а от полетата се носят облаци прах при всяко влизане на брана или сеялка. 

Кризата с торовете

„Ако не направиш правилната обработка и не подготвиш леглото за зърното, ти губиш минимум 10% от добивите, а загубите могат да стигнат и до 50%“, категоричен е Георги Стоянов, мениджър във фирма за агротехника. Специалистът наблюдава полетата в Добруджа и установява пукнатини от 15-18 см в дълбочина. Те са породени от 100-дневното засушаване. Според прогнозите в Добричка област предстоят валежи, които да донесат така чаканата влага за сеитба на зърнено-житни култури.  

Обичайно в Добруджа се сеят около 1,2 млн. дка  и 1,3 млн. дка с пшеница. Оптималните срокове за залагане на новата реколта според учените са до 25 октомври. През есента на 2020 г. земеделските стопани от Североизточна България влязоха да сеят късно. В някои стопанства сеялките бяха по полетата дори през ноември. Основната цел на по-късната сеитба беше да се избегнат горещините през есента и да се изчакат валежите. На този етап обещаният от синоптиците дъжд ще донесе така нужната влага за есенната сеитба и много от стопаните ще влязат зда сеят", смята Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

„За разлика от други години сега ще се застъпят две кампании – сеитбата на пшеница и жътвата на царевица“, обобщи производителката. Прибирането на последната реколта от полетата също върви с бавни темпове. Жътвената кампания вече е преполовена в Добричка област. Средните добиви от царевица приближават 800 кг/дка, уточни още Жекова.