Започна унищожаването на над 100 000  патици и бройлери в двете ферми край Хасково, където са констатирани огнища на птичи грип. Собствениците ще бъдат обезщетени по пазарни цени.
 
 
Заболяването птичи грип е открито във ферми за отглеждане на патици и бройлери, собственост на две различни фирми. Заради зачестилите случаи на умрели птици са направени изследвания, които са потвърдили болестта. 
 
„Ние ще пристъпим незабавно в огнището към умъртвяване по хуманен начин на птиците и обезвреждане на труповете, след това ще се извършат основни няколкократни дезинфекции на помещенията, инвентара и ще бъдат наблюдавани евентуално за нови случаи“, каза директорът на Агенцията за безопасност на храните в Хасково доктор Георги Илиев, цитиран от БНР. 
 
Взети са предпазни мерки в трикилометровата зона на огнището. Ще бъдат наблюдавани всички стопанства в съседните до Войводово села.
 
„Включва Войводово и село Конуш и десеткилометрова наблюдавана зона, която включва останалите населени места в община Хасково. В община Жълти бряг има по-малки ферми за отглеждане на патици, също има и в Малево. Там наистина ще бъдат извършвани ежедневни клинични прегледи, ще бъдат взети проби“, добави  Илиев.