Движението по Подбалканския път беше спряно в сряда за един час от протестиращи животновъди. Около 200 човека се събраха на разклона за Калофер.

Четете още: Животновъди протестират край Подбалканския път заради ограничената паша


Искаме проблемът с пасищата в Национален парк „Централен Балкан“ да бъде повдигнат, защото досега се държеше под масата и беше скриван. Блокирахме само Подбалканския път, а оставихме автомобилите да се движат през град Калофер, за да може колкото се може повече хора да преминат и да видят, че има проблем“, коментира за Агри.БГ животновъдът Тодор Диклиев

Според него субсидиите са един от инструментите да бъдат разделяни стопаните от региона. 

„Ние не искаме тази субсидия, защото тя е инструмент за разделяне и владеене на хората. Искаме традиционната практика – да си гледаме животните и лятно време да ги изкарваме в Балкана“, категоричен е Диклиев. 

„При нас ситуацията не е много добра, от 95 крави, които изкарваме всяка година, сега има разрешително за 38“, каза за Агри Райна Загорчева, която не участва в протеста. 
„Пускали сме много писма до Министерството и от там никакъв резултат. Срещи сме направили много, също никакъв резултат. Сега имаме пуснато писмо пак“, споделя животновъдката, която със семейството си се занимава със скотовъдство от 25 години. 
„Нашето искане е да се запази старият план за паша и ангажимента, който сме поели“, казва тя. Досега животните трябваше да са качени в планината. Това става обичайно на 15 май, а в предишни години дори на 1 май стадата са поемали към планината.  

Друг проблем, с който се сблъсква Загорчева е, че ако качат 38 говеда в Балкана, другите няма къде да пасат, ще трябва да се търси и човек, който да бъде с тях денонощно.
„Никой не иска да стои в Балкана и да пасе животните, пускахме документи за общинска зима в Карлово, но там ни казаха, че няма свободни общински терени“, споделя още тя.

Загорчева не си представя как ще бъде разделено стадото, за което сами са се грижили със съпруга си. Досега те нямат нарушения и актове, но очакват тепърва да бъдат санкционирани.  
Дори, ако не успеят да решат сега проблема, стопаните няма да се откажат от животновъдството, а ще редуцират добитъка до разрешените бройки. 

Проблемите с пашата в националните паркове са тема на писмото от Управителния съвет на „Обединени български животновъди“ до министрите на околната среда и на земеделието.

В него стопаните заявяват, че след разговори с членовете на организацията, които пашуват своите животни на територията на трите национални парка са „абсолютно против отнемането на залъкът от устата им и подигравка на изпълненият им с труд и мизерия живот. Ние сме за продължаването на Пасторализмът, под каквото и наименование и форма да съществува, както и да бъде субсидиран и компенсиран достойно!“.

От организацията обещават да следят внимателно действията на МОСВ по отношение на прилагането на каквито и са е мерки в трите национални парка и призовават за съгласуване на действията в нормативната уредба между двете министерства – МОСВ и МЗХ по отношение на прилагането на пашата там.