Представители на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започват проверки на фирмите, които доставят продукти по европейската схема „Училищно мляко“.
 
 
Причината за акцията са сигналите за доставки на мухлясал кашкавал в училища в Сливен. Преди ден от БАБХ съобщиха, че продуктът е бил произведен в Хасково. Открити са неплътни опаковки, които са станали причина за мухлясването.
 
„В случай на установени нередности по отношение на качеството на продуктите, нарушителите ще бъдат санкционирани, а одобрението им може да бъде временно спряно или отнето“, съобщиха от ДФЗ.
 
Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Сливен досега е извършила проверки по два сигнала за доставка на кашкавал с плесен в училища на територията на Сливен по схемата „Училищно мляко”. Откритите млечни  продукти с нарушени опаковки са поставени под забрана от инспекторите и са насочени за унищожаване.
 
Първият сигнал е постъпил на 25 октомври 2018 г. в ОДБХ за доставка на кашкавал с плесен за учениците в Начално училище „Васил Левски” в Сливен. Проверка в училището установява, че в периода 22-26 октомври са направени две доставки на български кашкавал от краве мляко по БДС 14:2010  от склад в Сливен, собственост на фирма със седалище Ямбол. 
 
При проверката в учебното заведение са намерени бройки кашкавал в срок на годност от същата партида, произведени от фирма за млечни продукти в Хасково. Кашкавалът е бил с видими петна от плесен.
 
Взетите проби за анализ са изследвани в лаборатория към ОДБХ-Сливен. Според протокола от лабораторния анализ е установено, че опаковката на кашкавала е неплътно прилепнала и страничните повърхности са покрити с плесен. 
 
От склада в Сливен на 22 и 24 октомври са реализирани доставки за детски градини и учебни заведения на територията на града. В склада не е имало други количества, тъй като остатъкът е бил върнат в склад на фирмата в Ямбол. 
 
ОДБХ-Ямбол е извършила проверка в склад на фирмата дистрибутор, а  представители на ОДБХ-Хасково са провели инспекция в предприятието производител. Там не са открити налични количества от кашкавал от същата партида, а по документи лабораторните анализи от изпитване не показват нередности. Вследствие на проверката е връчено предписание.
 
На 29 октомври е получен сигнал за кашкавал с плесен и в училище „Св. св. Кирил и Методий” в Сливен. Оказва се, че продуктът е от същата партида, като е доставен в училището на 23 октомври от дистрибутора в Ямбол. При проверката млечните продукти с нарушени опаковки са поставени под забрана от инспекторите и са  насочени за унищожаване.