Производители на малини и ягоди са на път да изгубят голяма част от реколтата си заради липса на напояване. 
Става въпрос за 3000 – 4000 дка с тези култури в района на Попово и Опака, разказа за Фермер.БГ земеделският производител Найден Петров. 
 
Още през февруари е проведена среща с представители на Напоителни системи АД, в която е било обещано на 15 април да има вода и стопаните да могат да поливат. 
 
„Днес сме 24 април и няма вода. Оправданията са, че правят ремонти, почистват канали и т.н. От десетина дни ягодите в района зреят и няма капка вода“, каза председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) Божидар Петков. 
 
Той обясни, че в момента има цъфтеж на ягодите без листа, а няма вода в най-важния момент. "В района има над 6 000 дка с ягоди и малини и това нещо се случва за поредна година. Оправдават се, че от 10 години не е правен ремонт, но не знам дали е случайно, но всяка година като пуснат залпово водата и този дюкер се пука", добави Божидар Петков. Това отново повдига въпросът за състоянието на съоръженията на дружеството. 
 
 
„Всеки ден без вода имаме загуби в рамките на от 2 до 5 процента и за десет дена може да се генерират до 50% загуби, което означава – 50 процента загуба на реколта“, обясни Петков.  
 
„Цяла зима нищо не направиха и като дойде време за поливане, започнаха да правят ремонтите. Постоянно получаваме обещания, че на следващия ден ще пуснат водата и всеки ден е за другия. Събота и неделя почиват, ние сме на полето и чакаме да дойде водата, за да полеем“, каза от своя страна Найден Петков.  
 
 
Проблемът засяга 150 производители на малини и ягоди, инвестирали хиляди левове в системи за капково напояване. „Вече губим търпение. Следобед мислим да се събираме с колегите и да решаваме какво ще правим.
 
Единственото е от другите колеги да взимаме – да прокараме пътища. Само пътя от Ястребино е три дни. Те дори да я пуснат, минимум пет дни след това можем евентуално да започнем да поливаме. Загубите ще са за хиляди левове“, добави земеделският производител. 
 
Председателят на БАМ-Я обясни, че хора от асоциацията са предложили услугите си да помогнат в чистенето на каналите, но получили отказ. Той каза още, че за случая е запознат и зам.-министър Цветан Димитров.
 
 
„Тази година се очаква цената на малините да бъде по-ниска, а цената на ягодите да е по-висока. Затова всички сме обърнали погледите си към ягодите. 
Ще поискаме компенсации, които обаче няма да покрият нищо от загубите, защото при среден добив на ягоди от 960 кг/дка, 50 процента загуби са над 400 кг, по 2.00 лв.- 3.00 лв. – това са 800 лв. на вятъра“, коментира Божидар Петков. 
 
Фермер.БГ потърси за коментар и представители на регионалния клон на Напоителни системи - Клон Долен Дунав - Русе. Очакваме тяхната позиция. 
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!