Добричкият окръжен съд отстрани вчера от длъжността “младши експерт” в Областна дирекция “Земеделие и гори” в Добрич 31-годишния Илхан Ридванов Алиев, съобщи в-к "Добруджанска трибуна".

Алиев е обвинен в това, че чрез съставяне на неистински документи през май и юни 2008 г. е дал възможност на свои родственици неправомерно да получат субсидии от фондовете на ЕС. Общият размер на източените европари е 14 800 лв.

Алиев е обжалвал пред окръжните магистрати решението на районните съдии от 24 февруари 2009 г. за отстраняването му от длъжност. Адвокатът на отстранения държавен служител се опита да увери съда, че клиентът му е в отпуск, който възнамерява да продължи, за да не пречи на досъдебното производство. Деянията са извършени от Бернар Сабитов – служител в Общинска служба “Земеделие и гори” – Тервел, който е задържан под стража, пледира защитникът на Алиев.

Алиев е разследван за тежко умишлено престъпление. От събраните до момента данни може да се направи изводът, че той е автор на деянието, за което е привлечен да отговаря, прецени вчера съдът. Магистратите установиха, че, изпълнявайки служебните си задължения, той има непосредствена връзка със служителите във всички общински служби “Земеделие и гори” на територията на Добричка област.

С отстраняването от длъжност на Алиев се ограничават контактите с колегите му и се забраняват посещенията му в службата. Мярката спрямо обвиняемия е наложителна с оглед изясняването на обстоятелствата в хода на досъдебното производство, решиха окръжните съдии. Определението им е окончателно и не подлежи на обжалване.

Съмненията и обвиненията в корупция по различните етажи на агроадминистрацията от страна на ЕС, и от страна на българските фермери съвсем не са неоснователни. Хубаво ще е, обаче, ако и разследваните и разкритите случаи и наказания бъдат повече и по-навременни, за да не страдат заради корупционните практики българските фермери, чието положение не е никак завидно.

 

вижте още:

 

ТРАКТОРИ

  |  

ПРЕПАРАТИ

  |  

АГРОБИЗНЕС

   |  

ПРОЕКТИ