В момента за царевицата настъпва критичен период и при очакваните високи температури от над 40 градуса вероятно ще се повтори ситуацията като през миналата година, прогнозира пред Агри.БГ доц. Наталия Петровска, директор на Института по царевицата - Кнежа. 

При прогнозираните високи температури от над 40 градуса очакваме същото положение при царевицата като миналата година, особено за средно късни и късни хибриди, защото прашецът няма да е жизнеспособен и няма да има опрашване и озърняване. Самите растения също са изгорели. Освен почвената и атмосферна суша и тези високи температури за такъв дълъг период, който се задържат, са пагубни за царевицата”, категорична бе Петровска.  


Специалистът уточни, че в момента изметляват и изсвиляват средно късните и късните хибриди от културата от група 500 и над група 600. Прашецът на растенията не е жизнеспособен, тъй като изгаря заради горещините. Самите растения пък през тази година се развиват около месец по-рано от традиционното. 

Предполагам, че ще бъде компрометирана реколтата от царевица, както и миналата година. Царевицата няма да даде потенциала за добив”, допълни още доц. Наталия Петровска. По думите й добивите през тази година ще бъдат подобни на миналогодишните, в зависимост от групата на хибридите и условията, при които са отглеждани растенията - от 550 до 850 кг. 

Българските хибриди може би ще дадат около 750-800 кг, но всичко зависи от много условия. Това е гарантиран добив като печалба от декар. Не е най-високият добив, но качеството на зърното на българските хибриди е много добро”, допълни директорът на Института по царевицата в Кнежа.  

Стопаните пък трябва да съобразяват избора си на семена с условията на отглеждане в страната. 
“Единственото, което могат да направят стопаните, е да отглеждат царевицата при поливни условия, въпреки че е тропическа култура и издържа. В краен случай трябва да залагат на ранни и средно ранни хибриди, такива, които изтеглят изметляването и изсвиляването в по-ниски температури, в по-ранните месеци”, посъветва стопаните доц. Наталия Петровска.

Тя уточни, че критични за реколтата от късни хибриди царевица са следващите две седмици, когато ще се види дали растенията ще заложат зърна или ще бъдат преждевременно силажирани.