Въпреки че има оптимизъм за зърнената реколта, фермерите в Добруджа са умерени в надеждите си.

Реколта пред провал

„Чака ни трудна жътва! Има полегнала пшеница“, обобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. След обилните валежи и порои през целия юни в цяла Добричка област, дъждовете започнаха да спират. Сигналите за наводнения зачестиха – за наводнени площи с ечемик, пшеница и зеленчуци. 

Радостина Жекова: Повечето земеделски стопани са инвестирали в добри зърнокомбайни и сега разчитаме на тях да се справят с полегналите посеви. 

Заради обилната влага и по-високите температури в момента тръгва вторично заплевеляване в житните полета. „Това се вижда в по-редките посеви, които не успяха заради студовете през пролетта да братят и развият“, уточни производителката и подчерта, че на този етап вече няма какво да се предприеме. Освен това от началото на юни в полетата е плъзнала зараза от кафява и жълта ръжда. 

„Каквито и проблеми да има обаче, няма да се отразят фатално на добивите. Пшеницата в момента е в много по-добра кондиция в сравнение с 2020 г. След 10-15 дни влизаме да жънем. Каквото сме успели да свършим, това е! Дано по време на кампанията няма бури и превалявания!“, изрази надежда Радостина Жекова. Предстои прибирането на 1 млн. 200 хил. дка с пшеница в Добричка област.