Върховният касационен съд намали наказанието на трима подсъдими, осъдени от Апелативен съд – Варна за кражба на тръби за напояване. Двама от тях са осъдени през 2018 г. на 10 години лишаване от свобода, а техният съучастник на 5 години. 

Нова дата за делото срещу добива на газ в Добруджа

Поради продължителността на наказателния процес са постановени нови по-малки присъди, съобщават от пресслужбата на ВКС. 

Окръжният съд в Добрич призна подсъдимите за виновни в това, че в периода от ноември 2011 г. до март 2012 г.  са откраднали тръби от водонапорен тръбопровод „Водоснабдяване на град Добрич от терасите на река Дунав“.  Кражбата е в особено големи размери, извършена е от землищата на села в областите Силистра и Добрич - Цар Асен, Кочмар и Дряновец.

Тримата извършители са отмъкнали стоманени тръби с обща дължина от над 28 км с общо тегло 7 795 787 кг. Щетите са оценени на обща стойност над 15 милиона лева.

Мащабният проект имаше за цел да осигури вода за различни цели, включително и напояване на земеделски площи. Части от тръбите и съоръженията все още стоят по полетата, през които е минавал водопроводът между Добрич и Силистра. Проектът приключва с настъпването на демократичните промени у нас през 1989 г., независимо, че е почти изграден.  

Добричкият окръжен съд реши да лиши от свобода за 10 години двама от извършителите, а третият – за 5 години. Уважен е и предявеният иск на ВиК Добрич за близо 7 млн.лв. 

Съставът на Върховния касационен съд прие жалбите на осъдените са частично основателни. Що се отнася до наложените наказания „лишаване от свобода“ на подсъдимите, върховните съдии намират, че те са завишени и явно несправедливи. Като мотив е посочена „прекомерната продължителност на наказателния процес в двете му фази“. Според ВКС действително делото се отличава с фактическа и правна сложност, което неизбежно води и до известно забавяне на развитието на наказателния процес. Конкретната фактическа и правна сложност на делото обаче не е прекомерна, така че да наложи цялата процедура във всичките ú фази и етапи да продължи около девет години, категоричен е съдебният състав на ВКС. 

Тъй като държавата не е осигурила правосъдие в разумен срок, присъдите са намалени. Двама от подсъдимите са  лишени от свобода за 8 години, а техният съучастник е осъден условно.