Как ще докажем продукция, при положение че голяма част от нея стои по складовете заради затруднения пазар в пандемичната обстановка? Този въпрос задават картофопроизводителите, които имат срок до 1 февруари да подадат документите си за реализирана продукция.

2020 г. в селското стопанство: Картофопроизводство

Подадохме писмо в Министерството на земеделието, храните и горите, в което обяснихме ситуацията за пореден път, разказа пред Агри.БГ Тодор Джиков, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК), и обясни: 

„На всички е ясно, че много от продукцията остана на склад заради неработещите ресторанти и заведения. Попитахме за изход от ситуацията и как ще кандидатстваме по обвързана подкрепа, при положение, че нямаме продажби. Отговорът е, че съжаляват, но наредбата е такава и помощта е само за земеделци, които са си покрили продажбите, които са си реализирали продукция от по 2 тона от декар и това, което е останало в складовете, няма да се счита за реализирана продукция".

Джиков припомни, че предвиждайки тази ситуация на по-ранен етап, от асоциацията предложиха държавата да подпомогне пласирането на продукцията от картофи, като задължи държавните и общински учреждения да купуват български картофи. Коментарът му е, че основната суровина спокойно е могла да влезе с привилегии в социалните кухни, детските градини, болничните заведения и т.н.

Тодор Джиков: Не само, че не направиха нищо, но и сега ще ни лишат от обвързаното подпомагане, възмутен е представителят на сектора.

Другото предложение на бранша е да се намери начин складовите наличности да се опишат и приемат за реализирана продукция като се даде определен срок от няколко месеца на стопаните да реализират и тези количества.

А ако не се продаде тази стока, съответно да се бракува. Има го и това в счетоводството. Съществуват такива възможности, но ако държавата не иска да види нуждата и положението на сектора, нищо не може да се направи, заключава Джиков.

Картофът е култура с по-дълъг срок на годност. При добро складиране и съхранение наистина е възможно неговото пласиране и на по-късен етап макар и на по-ниски цени. Ако все пак не се приложи някакво извънредно решение, предвид сложната изминала година, то тогава на преден план излиза съмнението, че злоупотребите с фалшиви фактури ще отбележат своя пик в сегашното доказване на реализирана продукция. В крайна сметка фермерите ще търсят начин да оцелеят.

"За мен доказването на добиви трябва да остане, но да се редуцират изискванията за добив в планинските райони на около един тон от декар. Фермерът в Копривщица или Смолян няма как да регистрира два тона от декар, защото на тези места може максимално да се добие малко над тон и половина от декар. Така държавата принуждава хората да лъжат, защото изискванията не са реалистични, а губещи са и двете страни", каза Тодор Джиков.