Нивото на мерките срещу Африканската чума по свинете (АЧС) у нас се повишава. Това съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Причината са постоянните промени в епизоотичната обстановка в Европейския съюз и опасността от засягане на България от инфекцията. 
 
 
От 21 август 2018 г. със заповед на изпълнителния директор на агенцията Дамян Илиев се въвежда засилен контрол в заведенията за обществено хранене, в обекти за междинно съхранение на странични животински продукти (СЖП) и в моторни превозни средства за превоз на СЖП.
 
При проверките се обхваща начина на отделяне, идентифициране и проследяване на всички отпадъци от храни от животински произход, вкл. и кухненските отпадъци, наричани странични животински продукти. Проверяват се условията на съхранение и начина на унищожаването им в двата вида обекти. 
 
Задължително е унищожаването на всички СЖП да става чрез обезвреждане по методите, посочени в Регламент (ЕО) № 1069/ 2009 в екарисаж или в инсталации за изгаряне и съвместно изгаряне, регистрирани в областните дирекции по безопасност на храните. 
През първата седмица от действието на заповедта са извършени 177 проверки. Издадени са 69 предписания за отстраняване на констатирани несъответствия, допълват от БАБХ.