От началото на месец ноември до момента ветеринарните власти са издали само една заповед за заразени с АЧС диви прасета, показва справка на сайта на БАБХ.

Десислава Танева: Свиневъдите са получили над 170 млн. лв. заради АЧС

Вторично възникнали случаи са обявени в три области – Ямбол, Монтана и Габрово, които са я обхвата на Държавни горски стопанства (ДГС) и Държавни ловни стопанства (ДЛС). Бройките на прасетата с вируса са три – по едно в ДГС Елхово, ЛРД М. Кутловица и ДГС Плачковци.

Специално на територията на област Монтана са одобрени общо 83 места за загробване на животни, починали от чумата. Най-много са те в землището на община Монтана и община Берковица, където са обособени съответно по 20 и 18 места. В община Медковец и Вършец терените са само по два, а най-малко има в Чипровци, където мястото е само едно.

Добрата новина е, че от няколко седмици вече не са установени случаи на коварното заболяване. Няма и намерени мъртви диви прасета. Има обаче индикации за друг проблем.

„Ловци от всички ловни сдружения споделят притесненията си от факта, че през настоящата година в горите се срещат все по-малко диви прасета“, коментира пред Областната епизоотична комисия представителят на Регионалната дирекция по горите в Берковица инж. Иван Николов.

Факт е, че по данни на дирекцията, чийто обхват е на територията на трите области – Враца, Монтана и Видин, през миналия месец по време на ловни излети в целия Северозапад са отстреляни значително по-малък брой диви прасета в сравнение със същия период на миналата година.