Ново лицензирано депо в Североизточна България започна изкупуване на агнета за износ за Катар, съобщи за Фермер.БГ Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация (НОА). „Браншовата овцевъдна организация направи необходимото – проведохме серия от разговори с банката и намерихме купувач за депото в Градище. Това е фирма, която има сключен договор с Катар за износ на агнешко месо. Работим от 3 години да имаме такова депо в Североизточна България, където има и най-много овце, и то е факт“, заяви Бисер Чилингиров.

 

Според председателя на НОА овцевъдите в България са имали нужда от такъв сертифициран център (депо) още повече, че преди време овцефермата в Градище е била най-модерно оборудваната в страната. Всички системи са възстановени и работят, депото разполага с автоматични хранилки и поилки, системи за вентилация на помещенията и за механизирано почистване, има изграден и фуражен цех към него. Чилингиров допълни, че ще се изкупуват животни от цялата страна. По думите му, възможностите за износ на българско агнешко месо към арабските пазари ще бъдат по-големи, ако овцевъдите от цялата страна се обединят и заедно защитават интересите си. „Само ако сме обединени, ще можем да договаряме цени за българското агнешко месо“, категоричен е Чилингиров.

 

По думите му, в момента в България работят още две депа, което означава, че ще има и конкуренция. „Работата на НОА дава резултати и това ни радва. Смятам, че овцевъдството в България има бъдеще, оптимист съм и за добрата реализация на българското агнешко месо на световните пазари“, допълни Чилингиров. Фермер.БГ припомня, че по време на посещението на президента Росен Плевнелиев в Катар беше решено през месец май делегация от Катар да посети България във връзка със създаването на съвместна българо-катарска компания за износ на агнешко месо за арабската страна.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!