До момента не сме имали такава розова година. Ненормалното изцъфтяване създаде трудности и много от стопаните не можаха да си оберат цвета. Това каза Зара Клисурова, производител и председател на Националния клонов съюз на производителите на етерично- маслени, маслодайни и енергийни култури в България за Фермер.БГ.

 

 
„Не сме имали такава година. Розовата година започна по-късно, заради ниските температури и дъждовете, които забавиха развитието на плодните пъпки. Това забавяне обаче способства за нещо друго, а именно едновременното развитие на голяма част от плодните пъпки“, обясни Клисурова. 
 
По думите й за три-четири дни от старта на кампанията, се е получил едновременен цъфтеж
 
„Това ненормално изцъфтяване създаде трудности и много от хората просто не можеха да оберат цвета“, допълни производителят.
 
Спрямо предходната година, от наблюдението ми и разговорите с много производители, са че като добив, тазгодишната реколта е по-добра от миналата, каза още председателят на клоновия съюз. 
 
„Получи се стрес в цената на розовия цвят, в началото тя беше добра, а в пиковият момент цената спадна и се задържа така през целия период на розобера. Към финала отново леко се покачи. Специално при нас реколтата е приключена. Продължават стопаните от казанлъшкия край. Като заключение мога да кажа, че относно съпоставката добив-цена, тази розова година не беше лоша“, сподели Зара Клисурова.