Заповед на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за обявяване на случаи на животни с коронавирус, издадена на 6 юли тази година, се завъртя в социалните мрежи и предизвика притеснение сред фермери, ветеринари и собственици на домашни любимци, видя Агри.БГ.

Нова наредба за борба с болестите по животните

Със заповед номер РД 11-1547/06.07.2020 г. изпълнителният директор на БАБХ нарежда:

Регистрираните ветеринарни лекари и собственици на животни, при констатиране на положителни случаи на коронавирус при селскостопански животни и домашни любимци, задължително да уведомяват директора на съответната Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ).

Заповедта е изпратена до Българския ветеринарен съюз (БВС), а нейно копие изтече във Фейсбук и беше споделено множество пъти във фермерски групи. От коментарите на земеделците стана видно притеснението им, че по силата на този документ ще бъдат задължени да изследват всичките си животни за коронавирус.

Това е неправилно тълкуване на заповедта и такова нещо няма, отрекоха от БАБХ при отправено запитване от Агри.БГ. С тази инициатива Агенцията се присъединява към международната общност в усилията за набиране на информация за разпространението на COVID-19 сред животните в страната. 

Целта на заповедта е единствено да се събират статистически данни за заболяването и то при вече установени от ветеринарните лекари случаи. Те към момента не са задължени да предоставят такава информация, а тя е необходима, за да може да се създаде база данни, която да се ползва, обясниха от Агенцията.

Заповедта по никакъв начин не налага на собствениците на селскостопански животни и домашни любимци, както и регистрираните ветеринарни лекари да изследват масово животните, а единствено да съобщят в БАБХ в случай на съмнение за заболяване или положителен резултат от направено изследване на животно.

На последващ етап вероятно ще бъде създадена междуведомствена работна група, която ще ползва събраната информация за научни изследвания.

БАБХ информира още, че в България няма констатирани положителни за COVID-19 домашни животни до момента. В световен мащаб има оскъдни данни за тяхната евентуална роля за причиняване на заболяване със сериозна клиника, но не и установени случаи на предаване на вируса от животни на хора.