Очаква се до 20 дни да започне ваксинацията на говедата срещу заболяването „син език“в страната. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров в Габрово, където участва в семинар за директните плащания. Пред събралите се над 150 земеделски производители, той обясни, че сега се извършва тестова ваксинация на говедата, за да се види как препаратът въздейства на животните. Заместник-министър Цветан Димитров уточни, че предвид предстоящото отваряне на пазара за Турция за дребни и едри преживни животни, ще има изискване, те да бъдат ваксинирани.

 

По данни на Българската агенция по безопасност на храните, които заместник-министърът цитира, над 70 процента от овцете в страната вече са ваксинирани. Той препоръча на земеделските стопани да ваксинират и овцете под три месечна възраст, за да могат те да изградят имунитет срещу заболяването. Очаква се скоро Българската агенция по безопасност на храните да даде разрешение за прилагането и на други ваксини срещу „син език“.

 

По отношение на директните плащания заместник-министър Цветан Димитров заяви, че освен задължителното правно основание за ползването на площите, за земеделските стопани новост представляват и зелените плащания, които се въвеждат от тази година чрез Общата селскостопанска политика на територията на целия Европейски съюз. По отношение на директните плащания, заместник-министър Димитров допълни, че чрез схемите за обвързана подкрепа ще се подпомагат интензивните сектори – животновъдство, плодове и зеленчуци. За тях има специални схеми, по които ще бъдат отпуснати 13% от общата сума по директните плащания. По отношение на пасищата, заместник-министър Димитров отново припомни, че чрез законодателните промени, те ще се предоставят само на животновъди, които имат пасищни животни.


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!