Одит в „Напоителни системи“ ЕАД ще бъде направен по разпореждане на служебния земеделски министър. Задачата е възложена на дирекция „Вътрешен одит“ в Министерството на земеделието и следва да приключи до 4 юни.

Проф. Бозуков: Ще правим проверки до последния ден на това правителство

Ще бъдат проверявани прогнозните цени при провеждането на обществени поръчки, задълженията на дружеството, разпоредителните сделки, съставът и възнагражденията на Съвета на директорите. Ще се разглеждат също сключените граждански договори и тези с лица, придобили право на пенсия.

Новината за одита идва дни, след като проф. Христо Бозуков обяви пред журналисти, че негов дълг е да съобщава за нередности при провеждането на обществени поръчки в структурите на ресорното министерство. Тогава той заяви, че е получавал сигнали за сериозни разминавания между реални цени и такива, обявявани по договор. 

Служебният министър даде за пример колко струва кубик бетон по цени на най-близкия бетоноцентър и според обществена поръчка, сключена с „Напоителни системи“ ЕАД. Дори изказа съмнение, че ако в тях наистина се налеят онези милиони левове по линия на ПРСР и по Плана за възстановяване, има опасност да имаме най-скъпите напоителни системи в Европа подобно на магистралите.