От днес, 14 март до 31 март Държавен фонд земеделие ще приема заявления за подпомагане на земеделски стопани по Държавната помощ за хуманно отношение към свинете – за свине майки. Заявленията за кандидатстване за подпомагане ще се приемат еднократно през годината.
 
Помощта за отглеждане на прасета за угояване се предоставя за заявения брой животни при спазване на изискванията, включени в указанията за прилагане на схемата. Фермерите могат да подават документи за участие в първия транш от 3 до 20 май 2016 г. Вторият транш ще е отворен за прием на заявления от 1 до 23 септември, а третият – от 10 до 21 октомври 2016 година. 
 
Срокът за сключване на договорите и за изплащане на помощта за отглеждане на свине-майки и на прасета за угояване е до 1 месец след крайната дата за подаване на заявления.
 
Финансовият ресурс за 2016 г. по Държавната помощ за хуманно отношение към свинете е в размер на 28 млн. лева. 
 
Схемата подкрепя фермери за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към животните в сектор свиневъдство. Помощта се предоставя годишно за покриване на допълнителни разходи или пропуснати доходи, свързани с изпълнение на доброволни ангажименти, поети за най-малко 5 години. Покриват се разходи на земеделските стопани, надвишаващи стандартите за хуманно отношение към свинете. Това включва осигуряване на по-голяма площ за всяко от животните във фермата и на изкуствена светлина 11 часа от денонощието. Тези мерки водят до повишаване на двигателната и хранителната активност при свинете и подобряват здравословното им състояние. Кандидатите по схемата трябва да осъществяват постоянен лабораторен контрол на фуражите и правилно да съхраняват зърното.