Днес 18.02.2009 г. стартира международното селскостопанско изложение Агра 2009. Лентата ще пререже министърът на земеделието и храните Валери Цветанов.

 

89 изделия са регистрирани за участие в Конкурса за иновации, който ще се проведе за първи път на тазгодишното издание на Международната селскостопанска изложба. 24 от експонатите са новости от световен мащаб, 10 – от европейски, а 55 се представят за първи път на българския пазар. Те демонстрират как връзката между науката и бизнеса тласка напред селското стопанство. Посетителите специалисти ще видят  иновативни продукти, които могат веднага да се използват  в растениевъдството и животновъдството. 

 

851 фирми от 37 държави ще покажат най-новите тенденции, машини, технологии и услуги по време на АГРА 2009 от 18 до 22 февруари в Международен панаир Пловдив. Участниците са с 4% повече в сравнение с миналата година, директните изложители са се увеличили със 7%. Общото нарастване на изложбените площи спрямо 2008 г. е 3%, а при заетите от чуждестранни фирми – с 36%.
 

Сред новостите, които ще се състезават в Конкурса за иновации, се открояват високотехнологични продукти като робот за доене на крави, система за електронно хранене на прасета, ново поколени изкуствени торове, които позволяват да се произвеждат здравословни и екологично чисти храни, антифриз за растения, пробиотични продукти. Новите сортове плодове, зеленчуци, зърнени и други култури, разработени от български научни институти,   ще са една от изненадите на АГРА 2009. Те не само увеличават добивите, а подобряват и вкусовите качества. Част от тях са ранозреещи и така се повишава цената на продукцията. Други съчетават компоненти с антиоксидантен ефект, което ги прави подходящи за здравословно хранене.

 

Конкурсът се организира по инициатива на Международен панаир Пловдив с подкрепата на Министерството на земеделието и храните. В журито са включени  представители на университети и научни институти, а председател е заместник-министърът на земеделието д-р Светла Бъчварова. Ще бъдат раздадени награди в 6 раздела и един специален приз за български иновативен продукт.

 

По традиция Международен панаир Пловдив ще раздаде награди на посетителите на АГРА. Тази година трима от тях ще получат: бензинова мотофреза, електрически моторен трион и бензинова водна помпа.
 
 

Срещу своя входен билет за изложбата всеки посетител ще получи анкетна карта, която трябва да попълни и да пусне в специалната урна, ако иска да участва в томболата. Имената на късметлиите ще станат известни на 22.02., неделя, в 12.00 ч на церемонията пред палата 6 на панаирния комплекс.  

 

Над 33 000 гости от 30 държави разгледаха експозициите на АГРА 2008. Очаква се интересът към тазгодишното издание на изложбата да бъде не по-малък, тъй като на нея се представят 89 новости и участват 855 фирми от 37 държави.