„Започва кампанията по изкупуване на тютюн в Гоце Делчев, такова уверение получихме от лицензираните фирми изкупвачи“. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров по време на среща с тютюнопроизводители от Гоцеделчевския район. „Има диалог между заинтересованите страни в бранша, като фирмите-изкупвачи  са обещали да бъдат изкупени наличните количества от произведената продукция“, поясни зам.-министърът. Той допълни, че очакванията са тютюнът от реколта 2015 година да бъде изкупен на 100 %.
 
Цветан Димитров информира, че бюджетът, необходим за националните доплащания за сектор „Тютюн“ от кампания 2015 е осигурен. „Ангажиментът, който пое Министерството на земеделието и храните за намиране на средства, ще бъде изпълнен, като до 1-ви април средствата по националната преходна помощ на тютюнопроизводителите ще бъдат изплатени“, каза още Димитров.
 
Той уточни, че в рамките на следващия един месец се очаква Законът за тютюна и тютюневите изделия да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание. „Производителите ще имат възможността да проследят какво се случва и да направят своите коментари в Комисията по земеделие. Разчитаме, че с приемането на Закона ще има по-добър ред и наблюдение на пазара. Промените не излизат от пазарната ориентация, държавата няма да определя цени, но се определят минимални качествени изисквания“, обясни Цветан Димитров.