От утре започва изследване за заболяването чума по дребните преживни животни и в община Елхово. Зоната за вземане на проби беше разширена от 10 на 20 километра като превантивна мярка срещу разпространението на болестта, съобщи БНР. 
Ветеринарите ще направят и клинични прегледи на всички дребни преживни животни в 20- километровата зона около огнището на болестта, реши местния кризисен щаб на днешното си заседание. 
 
 
„На собствениците на дребни преживни животни препоръчваме, ако е възможно да преминат само на оборно отглеждане и да нямаме смесване на стадата“, каза областният управител Димитър Иванов, който е и председател на щаба. 
Съдбата на стадото в Болярово, за което Агенцията по безопасност на храните на 18 юли издаде заповед за евтаназия, а после лично министър Порожанов спря изпълнението й, остава неясна. И днес собствениците отказаха да допуснат ветеринарите да вземат втори проби, за да се установи с категоричност наличие на чума в стадото им.
 
Междувременно стана ясно, че животновъдите от Община Димитровград вече са въвели част от превантивните мерки за опазване на стадата от чума по дребните преживни животни, съобщи зам.- областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, цитирана от dariknews.bg. 
 
Тя се срещна със стопаните от селата Добрич, Голямо Асеново и Радиево.
„Заболяването е изключително сериозно. Абстрахирайте се от спекулациите и политизирането на проблема. Вземете всички предпазни мерки, защото веднъж влязла на наша територия, чумата ще унищожи целия отрасъл“, предупреди д-р Стефка Здравкова.
 
До края на седмицата тя и колегите й ветеринарни лекари ще продължат със срещите с животновъдите в цялата област. Утре предстоят посещения в Община Ивайловград.